subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Rusima teško pada poraz u Hersonu: Otac ‘ruskog svijeta‘ pozvao na likvidaciju Putina!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ruski poraz kod Hersona i napuštanje grada potpuno su ošamutili rusku javnost te izazvali prve očite tektonske poremećaje u samom Kremlju. Nacionalistički ratnohuškački dio društva je na nogama. Dio javnosti pao je u depresiju, piše jedan od glavnih ratnih propagandista Pjotr Akopov, kao “da je sve propalo”.

Žestokih i otvorenih kritika više nije lišen ni osobno Vladimir Putin, kojeg je u svojoj objavi na kanalu Telegram napao ultrakonzervativni desničarski ezoterični profašistički režimski ideolog Aleksandar Dugin – otac tzv. ruskog svijeta i “duhovni učitelj” Vladimira Putina. Ne samo da je napao Vladimira Putina nego, kako kaže ruski nezavisni politolog Andrej Piontkovski, iz Duginove se objave nedvosmisleno čak može iščitati da on poziva na likvidaciju Putina, ne samo političku nego i fizičku, “ako ne popravi stvari i ne počne pobjeđivati”.

Naime, Dugin kaže: “Mi dajemo vladaru apsolutnu moć i vlast da bi nas on sve – narod, državu, ljude, građane – u kritičnom trenutku spasio.” Pa zaključuje: “Ali ako nas ne može spasiti, onda mu je namijenjena sudbina ‘kralja kiše‘!” Dugin se tu referira na poznatog škotskog antropologa Jamesa Frasera, koji u svojoj knjizi “Zlatna grana” piše kako su domoroci iz nekog plemena svom poglavici dali svu vlast da ih spasi od suše i zazove kišu, no kada to ne uspije – oni mu raspore trbuh! Analogija je tu prilično jasna, pa i Piontkovski kaže kako je Putin, prema Duginu, dobio upravo takvo “povjerenje” od suplemenika – da pobijedi u ratu. Ali, kako stvari stoje, on to možda ne može ostvariti pa ga čeka usud “kralja kiše”, kaže Piontkovski za TV postaju Unian. Dodaje kako ga nakon ovakva Duginova istupa ne bi iznenadio neki ruski von Stauffenberg.

Dugin nudi rješenje i spas od mogućeg poraza – “naš posljednji resurs je ideologija”. “Može nas spasiti samo ruska ideja. Samo ona”, piše Dugin i nastavlja da “tehnička sredstva više nisu dovoljna za pobjedu u ratu”. Prema tom vodećem ideologu ruskog velikodržavnog nacionalizma, “ruska ideologija ima odgovornost da zaštiti ruske gradove kao što su Herson, Donjeck i Simferopolj”. Dugin kaže da bi ruski poraz u ratu mogao dovesti do “nuklearnog armagedona”. “To nije izdaja, to je korak ka armagedonu. Uvjeti koje bi nam nametnuo pobjednički Zapad, ta civilizacijska Sotona, nikako nisu prihvatljivi za Moskvu. Znači, preostaje taktičko nuklearno oružje ili strateško nuklearno oružje. To jest – kraj!” apokaliptično zaključuje razočarani Putinov ideolog Dugin.

(Jutarnji.hr)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA