SAFF

Salkić o vraćanju grba Nemanjića i “Bože pravde”: Stvara se osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija

Facebook
Twitter
WhatsApp

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a, kojim se predviđa vraćanje u upotrebu grba Nemanjića i himne “Bože pravde”.
Zastupnik u NSRS Ramiz Salkić je izjavio za Fenu da je usvojen nacrt zakona koji će ponovno doći na raspravu u Narodnoj skupštini.

– Mi ćemo ponovno ukazati na neprihvatljivost da ono što je zabranjeno odlukom Ustavnog suda i proglašeno kao diskriminirajuće postane dio manifestacija, dio aktivnosti koje će se provoditi na različitim mjestima – kazao je Salkić.
Istaknuo je kako je neprihvatljivo da grb, koji je od strane Ustavnog suda proglašen diskriminirajućim, da se pojavljuje na bilo kojem mjestu u entitetu RS. Isto tako, dodao je da je neprihvatljivo izvođenje himne “Bože pravde”.

– Ovdje se pokušava stvoriti ambijent i okolnosti u kojima će se legalizovati ikonografija koja je svojstvena Srbiji, da bude prihvatljiva na prostoru ovog entiteta i da se stvara osjećaj da je ovaj prostor zapravo Srbija i da se, na neki način, stanovništvo u ovom entitetu privikava da je u Srbiji, da nije dio BiH. Posebno imajući u vidu činjenicu da se apsolutno izbjegava isticanje državnih obilježja na bilo kojoj manifestaciji, u javnom prostoru, na mnogim javnim ustanovama. Tako da je ovdje jasna tendencija da se kroz ovaj zakon ojača prisustvo Srbije i stvori osjećaj pripadnosti ovog entiteta Srbiji – mišljenja je Salkić.
Upitan šta se može učiniti ukoliko zakon u konačnici bude usvojen u NSRS, Salkić je odgovorio da će biti iskorišteni svi mehanizmi koji su na raspolaganju u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda i pred Ustavnim sudom ovog entiteta, ali i pred Ustavnim sudom BiH, kako bi se ukazalo na činjenicu da se pokušava odluka Ustavnog suda izvrgnuti ruglu i da se, bez obzira na postojanje odluke Ustavnog suda i proglašenja diskriminatroskim ovih obilježja, ona ponovno stave u upotrebu i budu dio prostora u kojem mi živimo.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA