Saopćenje Koordinacije BNVO povodom oružanog incidenta u Zvorniku

249

Smatramo da je primjena nasilinih metoda za postizanje određenih ciljeva neprihvatljiva. Istovremeno podsjećamo da su zvornički Bošnjaci aprila prošle godine bili uznemireni ubistvom povratnika Ahmeta Hasanovića, te paljevinom kuće ugledne bošnjačke porodice Nožinović. Ovi događaji bili su nastavak kontinuiteta terorističkih napada, nerasvijetljenih ubistava, paljevina i napada na imovinu Islamske zajednice u manjem bh. entitetu. Nikada rasvijetljeno ubistvo vlaseničke djevojčice Melihe Durić, ubistvo Murata Badića u Banja Luci i niz drugih orkestriranih napada na povratnike i njihovu imovinu, imali su uvijek isti cilj: izazvati opći strah i metež, a sve u namjeri ostvarivanja podlih političkih ciljeva.

Političke manipulacije tragičnim incidentima u režiji zvaničnika iz manjeg bh. entiteta neće izostati ni ovaj put, jer nijedan ranije spomenuti incident nikada nije bio razlogom vanrednih sjednica najviših institucija države Bosne i Hercegovine, dramatičnih poruka prijetnji i upozorenja kojima se samo potpiruju tenzije i strasti, ali i dodatno uznemiravaju, te u nelagodnu poziciju dovode povratnici Bošnjaci. Također, nijedan sličan incident napada na malobrojne bošnjačke povratnike, žrtve genocida i njihove porodice nije rezultirao finansijskom i obavještajnom pomoći iz Srbije, koju je još sinoć obećao srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Istini za volju, djelimičnu odgovornost za sinoćnji incident treba tražiti i u  dugogodišnjim primjerima drastičnog kršenja ljudskih prava, satanizacije i stigmatiziranja pojedinaca od strane najviših organa države Bosne i Hercegovine. U toj praksi itekako prednjači slučaj protivpravnog i nezakonitog pritvaranja Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, za što su već godinama odgovorni najviši zvaničnici institucija države Bosne i Hercegovine, a ponajviše aktuelni ministar sigurnosti Dragan Mektić. Ovaj slučaj ne bi smio poslužiti kao poticaj izolovanim ekstremnim pojedincima, čija nastrana ideologija predstavlja globalnu prijetnju za mnogo sigurnije, organizovanije i uređenije političke i pravne sisteme u Evropi i svijetu, nego li je to dejtonska BiH, s mnoštvom službi i agencija čije nadležnosti se prepliću.

Ovaj nemili događaj neka bude jedan u nizu poziva nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, ministru Mektiću i svim čelnicima policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da hitno sprovedu kampanju detaljnih provjera, suspenzije i odgovornosti policijskih djelatnika koji se nalaze na spiskovima pripadnika policije RS-a koji su učestvovali u genocidu nad Bošnjacima. To je najprioritetniji korak u sprječavanju ovakvih nemilih događaja, koji štete aktuelnim političkim i integracijskim procesima kojima stremi naše društvo.

Bošnjaci nikada ne mogu zaboraviti da je entitet RS nastao na opsežnoj terorističkoj i genocidnoj kampanji, koju su sprovodili tadašnji legitimni predstavnici srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, izravno potpomognuti srbijanskim agresorom. Posljedice koje su proizašle iz sistematske i planske namjere uništenja bošnjačkog naroda i podjele Bosne i Hercegovine ravne su kataklizmi, stoga je nedopustivo sinoćnji incident koristiti u svrhu političke destabilizacije, narušavanja međunacionalnih odnosa i očuvanja efekata genocida.

Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da što prije rasvijetle okolnosti koje su prethodile ovom događaju, još jednom najoštrije osuđujući sinoćnji oružani incident u Zvorniku.

Vijeće Koordinacije BNVO

Sarajevo, 28.04.2015.