nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Sarajevski jevrej David Dado Elazar bio je jedan od najznačajnijih vojnih i političkih lidera cionističkog Izraela

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Rat u Gazi aktualizirao je priču o učešću bosanskh jevreja u stvaranju i borbi za cionistički Izrael. Bosanski jevreji su  učestvovali u cionističkim oružanim fomracijama od samog početka stvaranja Izraela pa sve do danas. Najpoznatiji bosanski, odnsono sarajevski jevrej u redovima cionističkih oružanih formacija bio je Dado Elazar.

Sarajlija David Dado Elazar bio je izraelski general i načelnik Generalštaba izraelskih oružanih sila. Na toj poziciji je bio od 1972. do 1974. Nakon Jom Kippur rata i niza poraza bio je primoran dati ostavku.
Rođen je u Sarajevu 1925.godine u sefardskoj porodici. 1940. godine Alijah programom za djecu i mlade seli u tadašnju Palestinu i postaje član kibuca Ein Schemer. Ubrzo postaje član elitnih cionističkih snaga Palmacha koje su bile okosnica okupacije Palestine i početak stvaranja Izraela. Ubrzo napreduje njegova vojna karijera. Tokom vojničke karijere bio je na čelu više elitnih cionističkih jedinica.
Nakon rata ostaje u vojsci i nakon Suetske krize 1956. zamjenik je komandanta pod Chaim Bar Lewom, kog zamjenjuje 1961. Tokom Šestodnevnog rata na ovoj poziciji vodi zauzimanje Golanske visoravni.
Nakon šestodnevnog rata postaje načelnik Generalštaba izraelskih oružanih sila. Umroj e 1976.godine. David Dado Elazar bio je veoma uticajan u cionističkim vojnim i političkim krugovima.

 

david-elazar-2

Dado Elazar u društvu sa Goldom Meir

T500-1022s114539079-wa

Dado Elazar i Ariel Sharon bili su nerazdvojni ratni drugovi

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA