Saudijska Arabija mijenja medijsku sliku o Izraelu

382

Saudijska Arabija nije uspostavila direktne veze s Izraelom već je izabrala drugačiji način normaliziranja odnosa s tom državom i otvaranja prema Jevrejima, uključujući izbacivanje sadržaja koji su označeni kao antisemitski iz školskih knjiga i pozivanje na vjersku toleranciju u molitvama, piše agencija AFP.

Saudijsko kraljevstvo nije slijedilo primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina koji su uspostavili službene odnose s Izraelom i tako prekinuli “arapski konsenzus” o normaliziranju odnosa s Izraelom samo pod uvjetom da se prethodno riješi izraelsko-palestinski sukob.

Kako navodi agencija, Saudijska Arabija shvata da njezino javno mnijenje, koje je i dalje naklonjeno Palestincima, nije spremno za tu vrst normalizacije odnosa, no odlučila je promijeniti opću sliku o Jevrejima koji su sotonizirani u službenim medijima i vjerskim institucijama, prenijela je Hina.

U septembru prošle godine jedan je imam izazvao pravu medijsku buru podsjećanjem na prijateljske odnose poslanika Muhameda sa Jevrejima.

Mohammed al-Issa, Saudijac na čelu Svjetske islamske lige, u Izraelu je hvaljen jer je sudjelovao na obilježavanju 75. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Auschwitza.

Televizijski kanal MBC je u junu tokom ramazana emitirao emisiju u kojoj jedna osoba zagovara trgovinske veze s Izraelom i koji je za Palestince rekao da su oni “pravi neprijatelji” jer ne prestaju vrijeđati Saudijce uprkos političkoj i financijskoj pomoći koju dobivaju od Rijada.

No, kada se radi o uspostavi službenih odnosa s Izraelom, pitanje nije “kako” već “kada”, smatra Marc Schneier, američki rabin blizak čelnicima država u Zaljevu.

Prošle sedmice je Arab News, glavni saudijski dnevnik na engleskom, izazvao žustru raspravu na društvenim mrežama nakon što je na Twitteru i Facebooku na hebrejskom čestitao židovsku novu godinu Roš Hašanu.

Taj list je najavio i članke o Jevrejima u Libanonu i o jevrejskoj zajednici koja je živjela na prostoru današnje Saudijske Arabije.

No, prema anketi javnog mišljenja koju je u avgustu proveo Institut za bliskoističnu politiku iz Washingtona, velika većina Saudijaca nije sklona sporazumu s Izraelom.

“Tek devet posto Saudijaca podržava trgovinske i sportske veze s Izralom”, kazao je David Pollock, stručnjak iz spomenutog instituta.

Giorgio Cafiero, direktor instituta Gulf State Analytics, također ističe da uspostava službenih odnosa Izraela s arapskim neizabranim vladama “nije ista stvar kao uspostava mira s arapskim narodima”.