SAFF

Saudijska Arabija pozvala iranskog predsjednika Raisja u službenu posjetu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sa zadovoljstvom je primio poziv kralja Saudijske Arabije Salmana da posjeti Rijad kako bi se učvrstilo zbližavanje dviju zemalja, rekao je zamjenik šefa njegova kabineta.

“U pismu upućenom predsjedniku Raisiju kralj Saudijske Arabije Salman pozdravlja sporazum postignut između dviju bratskih država, poziva Raisija u posjetu Rijadu, pozivajući istodobno na snažnu međusobnu ekonomsku i regionalnu saradnju. Gospodin Raisi sa zadovoljstvom je primio poziv”, napisoa je zamjenik šefa kabineta Mohamad Džamšidi na svom twitter računu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian danas je kazao da su se dvije zemlje dogovorile o skorom sastanku njihovih šefova vanjskih poslova. Dodao je da su predložena “tri mjesta” za njegovo održavanje, no nije precizirao koja.

Objava je uslijedila nakon što su Teheran i Rijad 11. marta donijeli odluku o obnovi diplomatskih odnosa u roku od dva mjeseca, a nakon sastanka u Kini.

Saudijska Arabija i Iran međusobne su odnose prekinuli 2016., nakon što su protestanti i u Iranu napali saudijska diplomatska predstavništva, a tome je prethodila odluka Rijada o pogubljenju poznatoga šijitskog svećenika.

Turski ministar vanjskih poslova posjetio Egipat nakon desetljeća loših odnosa

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu posjetio je Egipat, što je rijetkost za turske dužnosnike i znak otopljavanja odnosa između dvije zemlje nakon desetogodišnjih napetosti.

Šef turske diplomatije sastao se u Kairu s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem koji je razgovore nazvao “dubokim, transparentnim i iskrenim”.

Odnosi između Egipta i Turske zaoštrili su se sredinom 2013. nakon što je vojska, koju je tada vodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, svrgnula tadašnjeg predsjednika Egipta Mohameda Morsija nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine koja je izazivala podjele.

Dvije regionalne sile također su podržavale suprotstavljene strane u Libiji.

Sisi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovali su se na Svjetskom prvenstvu u Kataru prošlog novembra što je bio znak približavanja

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA