SAFF

SDA o slomu trojkine vlade: Ima za Dubai, nema za grijanje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kantonalni odbor SDA Sarajevo reagirao je na izjave Edina Forte, premijera Kantona Sarajevo, da u budžetu KS nema prostora za subvencioniranje plina.

– Iako su početkom izborne godine zvaničnici “Trojke” ponavljali kako novca u Kantonu Sarajevo ima dovoljno, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da znalački raspoređuju i “zaustave odlijevanje budžetskog novca u privatne i stranačke džepove”, odlazeći premijer Edin Forto izjavio je da su ta vremena prošla i da “u budžetu KS nema prostora za subvenciju gasa i kako taj novac ne postoji”.

Obznana da je rasipnička vlast dotakla budžetsko dno, dolazi u trenutku najveće energetske krize i rasta cijene ruskog plina, kada je podrška građanima potrebnija nego ikada. Iako su iz EU-a cijelo ljeto stizala upozorenja, a zatim i hitne uredbe za olakšavanje visokih cijena energije, premijer Forto saopćio je kako će umjesto uvođenja dodatnih subvencija za građane, vlast ukinuti i dosadašnje subvencije, koje su bile uvedene kao mjera zaštite zraka i okoliša u Kantonu Sarajevo – navedeno je u saopćenju KO SDA.

Dodaje se da “finansijski slom ‘Trojkine’ vlade dolazi nakon usvojenog rekordnog iznosa budžeta i trostrukog porasta zaduženosti Kantona Sarajevo, pa Fortina priča o ‘novcu koji ne postoji’ podsjeća na basnu o cvrčku i mravu”.

– Dok su građani KS poreznim sredstvima rekordno napunili budžetsku kasu, “Trojka” je svo ljeto “svirala”. Samo za naizmjenične i nepotrebne ministarske ekskurzije na EXPO sajam u Dubai, vlast je potrošila više od četiri miliona KM. Kada je na vrata građana KS pokucala zima, umjesto da “zapjeva”, premijer Forto odlučio je “smotati kablove”. Svjesni da su ublažavanje posljedica energetske krize i briga o kvaliteti zraka goruća pitanja u Kantonu Sarajevo, od nove skupštinske većine tražimo da rješavanju tih pitanja pristupi neodložno i bez opravdanja jer “novca ima, samo ga treba znati rasporediti” – zaključuje se u saopćenju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA