SDA priznala da je pristala na diskriminaciju Bošnjaka

162

Cirkus sa konstituiranjem Vlade FBiH se nastavlja. Potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao je svoj potpis sa odluke o imenovanju Vlade FBiH jer je kandidirano previše Srba. Naime, DF je predložio tri, a HDZ jednog kandidata iz reda Srba. Sada ima viška Srba, a manjka Bošnjaka.
Saff je jučer upozorio da će biti problema oko kršenja Ustava Federacije BiH. SDA je danas preko Dževada Hodžića priznala da je dobrovoljno diskriminirala Bošnjake. “Hodžić naglašava kako je tačno da prema Ustavu Federacije BiH u Vladi mora biti najmanje sedam bošnjačkih ministara, ali da se u ovom slučaju radi o pozitivnoj diskriminaciji”, piše portal Klix.
Kao što vidimo zapinje na sve strane, a SDA popušta gdje god treba. Ako je SDA pristala da, kako kaže Hožić, pozitivno diskriminira Bošnjake sada na početku konstituiranja vlasti, šta će biti u nastavku procesa kada HDZ i DF, svjesni da SDA pristaje na ustupke, stanu blokirati rad. Sve su prilike da će SDA duboko zagaziti u diskriminaciju Bošnjaka. Ovo je Bosna i Hercegovina, ako SDA sada dobrovoljno ovako umanjuje prava Bošnjaka, to bi moglo postati pravilo od kojeg Hrvati i Srbi u budućnosti neće htjeti odustati.