SDA u Brčkom: Imamo najbolji rezultat u posljednjih 30 godina

475

Uz sve izazove sa kojima su se suočavali u distriktu, iz SDA su stava da je u Brčkom dan izbora prošao na dostojanstven način, a posebno su zadovoljni postignutim rezultatom. Naime, preliminarni brojevi CIK-a BiH pokazuju da je SDA pobjednička stranka u ovoj regiji BiH.

“Održani dan izbora ocjenjujemo korektnim. U Brčkom su prethodno bile određene aktivnosti koje su na represivan način poduzimali policija i tužilaštvo. Zbog toga mislim da je bilo izvjesnog opreza kod onih koji su htjeli praviti određene izborne malverzacije”, kazao je za Klix.ba predsjednik SDA Brčko distrikta Esed Kadrić.

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH obradila 102 biračka mjesta od njih ukupno 140, iz izvještaja je vidljivo da je SDA pobjednička stranka u Brčkom. Trenutni izvještaj pokazuje da je ova stranka osvojila 4.097 glasova, što je 16,31 posto od ukupnog broja.

“Što se tiče rezultata koji je postigla SDA u Brčkom, on je u zadnjih 30 godina najbolji. SDA je pobijedila sve ostale konkurente u Brčkom i imat ćemo u konačnici više od šest hiljada glasova, što osigurava između pet i šest mandata u Skupštini i priliku ili mogućnost da predložimo kandidata za gradonačelnika”, istaknuo je Kadrić.

Iz SDA navode da bi bilo važno do kraja decembra završiti cjelokupan izborni proces koji se veže za formiranje Vlade Brčko distrikta i imenovanje gradonačelnika, zbog što bržeg donošenja budžeta za 2021. godinu.

“To su također poruke i zahtjevi još uvijek aktivnog supervizora za Brčko i njegove su želje da se čim prije formira nova Vlada koja će krenuti sa rješavanjem nagomilanih problema”, dodao je predsjednik brčanske SDA.

On smatra da je neophodno budžet distrikta donijeti što prije kako bi se prilagodio potrebama borbe s pandemijom koronavirusa te dodatnog osnaživanja zdravstvenog sektora u Brčkom.

Prema trenutnim nepotpunim podacima Centralne izborne komisije BiH, nakon SDA po broju glasova u Brčkom je SNSD-DEMOS, Socijalistička partija, HDZ BiH, SBB, NiP, Ujedinjena Srpska, PDP, SBiH, SDS, DNS, Bh. blok – SDPBiH i NSBiH, HSS…

(Klix)