SAFF

SDA: Umjesto ponavljanja teških i neistinitih optužbi tražimo da Ambasada SAD objavi dokaze

Facebook
Twitter
WhatsApp

U junu 2022. godine Ambasada SAD u Sarajevu optužila je SDA da “pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”.
Saopćeno je ovo iz SDA nakon informacije da je State Department na crnu listu SAD-a stavio bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, za kojeg su ustvrdili da je “prisluškivao oponente te stranke i sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe.

Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo.

U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i “sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”.

Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca…

Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA