Šemsudin Mehmedović jedini bošnjački političar koji je reagirao na iživljavanje BiH nad Abu Hamzom

599
1069815 4997426863064 929433040 n

Prije nekoliko dana napisali smo tekst da je Imad Al Husin – Abu Hamza ušao u šestu godinu robije u Imigracionom centru u Lukavici. Iživljavanje Bosne i Hercegovine nad Abu Hamzom prelazi svaku granicu. Na kraju spomenutog teksta upozorili smo na nemar bošnjačkih političara uz zaključak: „Gospodo bošnjački političari, zar ste toliko sigurni da vas neće stići zulum koji činite Abu Hamzi i njegovoj djeci”?

Danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH gospodin Šemsudin Mehmedović reagirao na nedopustivi položaj Abu Hamze i ostalih u Imigracionom centru. Šemsudin Mehmedović danas je na tu temu postavio poslaničko pitanje sljedećeg sadržaja. „ Na osnovu kojih propisa Bosna i Hercegovina već nekoliko godina u zatočeništvu drži osobe stranog porijekla u za to izgrađenom Centru za azilante. Također, da mi se odgovori. Koliko dugo se mogu osobe držati u tako ograničenom prostoru, da li se time krše konvencije o ljudskim pravima, da li se u tom centru drže osobe eventualna „ prijetnja po nacionalnu sigurnost i kako mislite riješiti problem onih osoba koje se zbog opasnosti ne mogu vratiti u matičnu zemlju porijekla”.

1381992 3533922203801 1053649652 n

Gospodin Šemsudin Mehmedović jedini je bošnjački političar koji je reagirao na iživljavanje BiH nad Abu Hamzom. On je uradio što je u njegovoj nadležnosti i zbog toga zaslužuje sve pohvale. Pozivamo i ostale bošnjačke političare da se ugledaju na Šemsudina Mehmedovića i budu odgovorni prema svojim obavezama.

 

 

Počela je šesta godina iživljavanja BiH nad Abu Hamzom

AR-312069868.jpgMaxW460imageVersiondefault

nedjelja, 20 Oktobar 2013 u 14:52 sati Imadu Al Husinu – Abu Hamzi nikada nije suđeno niti mu je bilo kada izrečena bilo kakva sudska presuda zbog koje bi morao biti zatvoren. Pa ipak, on je 6.oktobra ove godine ušao u šestu godinu robijanja. Iživljavanje Bosne i Hercegovine nad Abu Hamzom teško je objasniti riječima. Njegova sudbina je neizvjesna i vrlo lahko bi mogao ostati u imigracionom zatvoru još nekoliko godina. Koliki se zulum sručio na Abu Hamzu najbolje se vidi kada njegov slučaj usporedimo sa izrečenim presudama na Sudu BiH za najteže oblike zločina, za ratne zločine. Rade Veselinović za ratne zločine u Hadžićima dobio sedam i po godina a odležaće najviše pet godina. Milorad Živković osuđen šest godina za ratni zločin nad Bošnjacima u Čajniću. Sud BiH osudio je Dražena Mikulića na šest godina zatvora za zločine nad bošnjačkim civilima u Dretelju kod Čapljine 1993. godine. Velibor Bogdanović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, na Sudu BiH u Sarajevu osuđen je na šest godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima koje je 1993. godine počinio u Mostaru. Slavko Šakić je zbog učestvovanj u ubistvu 45 Bošnjaka u bugojanskom naselju Vrbanja, ali i zbog zarobljavanja i mučenja civila u logoru Akvarijum osuđen na 8,5 godina zatvora. Vjerovatno će odležati manje od šest godina. Paško Ljubičić je priznao da je odgovoran za ubistvo 112 Bošnjaka u Ahmićima i dobio je smo deset godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine osudio je na kaznu od šest i po godina zatvora Danijela Planinčića zbog učešća u ubistvu tri osobe.

Paško Ljubičić je osuđen iste godine kada je Abu Hamza zatvoren u Imigracioni centar. Ljubičić će najvjerovatniji biti oslobođen iduće, a najkasnije 2015.godine. Tako će zločinac Paško Ljubičić prije izaći na slobodu od Abu Hamze iako je organizirao i sproveo ubijenje 115 Bošnjaka. Znamo da ne vrijedi bilo šta govoriti srpskim i hrvatskim predstavnicima u organima vlasti BiH, oni bi Abu Hamzu držali u zatvoru dok ne umre, međutim šta je sa bošnjačkim političarima. Gospodo bošnjački političari, zar ste toliko sigurni da vas neće stići zulum koji činite Abu Hamzi i njegovoj djeci?