SAFF

Sipa najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv dvadeset državljana BiH koji su ratovali u Siriji

Facebook
Twitter
WhatsApp
3755033930

Dobro obaviješteni Glas Srpske ( poznato je da ovaj list ima dobre veze sa pojedinim istražiteljima Sipe koji su srpske nacionalnosti, osim toga Sipa se često koristi Glasom Srpske za plasiranje informacija u javnost) piše da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjerili dvadesetak državljana BiH za koje postoje saznanja da su u posljednje dvije godine boravili na frontu u Siriji.
Izvor blizak SIPA potvrdio je Glasu Srpske da će protiv njih uskoro biti podnesen izvještaj tužilaštvu.
” Među njima je i nekoliko onih koji su vrbovali ratnike za sirijsko ratište i organizovali njihov odlazak tamo. Najvažnije je bilo da se od povratnika sa ratišta sazna kakve su im dalje namjere u BiH”, kazao je sagovornik Glasa Srpske.
Navodno je Sipa istim povodom provjerila rad nekoliko islamskih nevladinih humanitarnih organizacija u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću u vezi sa mobilizacijom i slanjem građana BiH na svjetska ratišta, a prvenstveno u Siriju.

Nedavno su usvojene dopune Krivičnog zakona BiH prema kojima kazna za organizovanje ili učešće u stranim ratovima iznosi od jedne do deset godina zatvora. Za mobilizaciju državljana BiH u strane paravojne formacije predviđena je kazna od najmanje pet godina zatvora, dok je za podsticanje odlaska na strana ratišta putem medija predviđena kazna od četiri godine zatvora.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA