Sisi pokušava spasiti Haftara nakon što su njegove snage doživjele težak poraz u borbama oko Tripolija

427

Egipatski diktator Abdel Fattah al-Sisi predstavio je u subotu novu inicijativu za Libiju, predloživši izabrano vladajuće vijeće i prekid vatre od 8. juna.

Sisi, pored kojega su bili general Khalifa Haftar i predsjednik nelegalnog istočnog libijskog parlamenta Aguila Saleh, rekao je da plan uključuje poziv na pregovore u Ženevi i odlazak svih stranih boraca iz Libije, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

Sisi je plan objavio nakon nagle propasti 14-mjesečne ofenzive i teških poraza koje su doživjele Haftarove snage (LNA) kojoj je cilj bio Tripoli.

Libijska vojska u četvrtak je saopćila da je od Haftara oslobodila kompletnu regiju Tripolija, a u petak i strateški važni grad Tarhuna koji je smješten devedeset kilometara jugoistočno od Tripolija. Također, libijska vojska je već danas krenula u oslobbađanje grada Sirt uz najavu da neće stati dok ne oslobode kompletnu zemlju.

Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sada kontrolira većinu sjeverozapada zemlje, dok Haftarove snage i dalje kontroliraju istok i velik dio juga zemlje.

Egipat podržava Haftara zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom, Rusijom, Francuskom, Italijom, Grčkom i drugim zemljama dok Turska podržava GNA, koju podržava i ostatak međunarodne zajednice.