SAFF

Sisi pomaže Izraelu: Egipat uništio više od 2000 tunela u Gazi

Facebook
Twitter
WhatsApp

Tajni vojni dokumenti do kojih je došao “Middle East Eye” otkrivaju razmjere egipatskih operacija uništavanja tunela između Sinajskog poluotoka i Gaze izgrađenih kako bi se zaobišla blokada enklave koju je nametnuo Izrael.

Prema dokumentima koje MEE objavljuje u cijelosti, više od 2000 tunela uništili su vojni inženjeri u pograničnom gradu Rafahu između 2011. i 2015. godine.

Također otkrivaju da su viši pripadnici oružanih snaga naručili studiju izvodljivosti prijedloga da se iskopa kanal duž cijele granice s Gazom kao alternativa uništavanju tunela.

Vlada predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija vrlo je tajnovita u vezi sa svojim aktivnostima u Rafi, egipatska vlada je uvela medijsku cenzuru u regiji od 2013. godine.
Sisijev režim nikada nije objavio službene detalje o uništavanju tunela. Prema dokumentima, svi tuneli uništeni u razdoblju koje pokrivaju označeni su kao komercijalni ili transportni tuneli.

Ova otkrića izlaze na vidjelo nakon zatvaranja prijelaza Rafah u južnoj Gazi od strane izraelske vojske.

Izraelski dužnosnici rekli su da je oružje korišteno u Hamasovom napadu na jug Izraela 7. oktobra prokrijumčareno u Gazu kroz tunele iz Egipta.

U decembru je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će izraelske snage nastojati preuzeti kontrolu nad cijelim graničnim pojasom od 14 km, poznatim kao Filadelfijski koridor, kako bi osigurale demilitarizaciju područja.

Egipat je odbacio izraelske optužbe, rekavši da je izbrisao više od 1500 tunela u proteklom desetljeću.
Diaa Rashwan, glasnogovornica egipatske vlade, rekla je da je Egipat također izgradio betonski zid duž cijele granice, šest metara nad zemljom i šest metara ispod zemlje, što je, kako je rekao, ‘onemogućilo krijumčarenje oružja’.

Glasnogovornici egipatske vojske ranije su procijenili da je broj uništenih tunela oko 3000. Godine 2018. vojni glasnogovornik rekao je da su neki od uništenih tunela dosegnuli dubinu od 30 metara ispod zemlje.

Izgradnja kanala

U dokumentu od 5. februara 2015., koji je potpisao potpukovnik Ahmed Fawzy Abdelaziz, broj tunela uništenih između avgusta 2011. i februara 2015. iznosi 2.121.

Među njima je bilo 813 poplavljenih; 1.181 koji su uništeni pomoću inženjerskih alata; i 127 koji su srušeni eksplozivom.

Dokumenti također uključuju komunikaciju u vezi s predloženom idejom izgradnje kanala koji bi služio kao tampon zona za blokiranje stvaranja tunela i rahljenje tla oko njih.

Prijedlog je nadgledao Mohamed Farid Hegazi, tadašnji glavni sekretar Ministarstva obrane.

Izgradnjakanala bila je vrlo tajnovita i nema dokaza da je uspješno provedena.

Godine 2015., kada se ta ideja razmatrala, buldožeri su viđeni kako kopaju po dijelovima granice u video snimku koji je procurio u javnost o nečemu što je navodno bio projekt izgradnje kanala za preplavljivanje tunela morskom vodom.

To je izazvalo osudu palestinskih dužnosnika, uključujući šefa Hamasa Ismaila Haniyeha. Sobhy Radwan, tadašnji gradonačelnik Rafaha u Gazi, upozorio je da će kanal izazvati klizišta i kolaps infrastrukture u Gazi.

Izrael planira izgradnju zida na granici između Gaze i Egipta

Izraelski poslijeratni planovi navodno uključuju izgradnju zida duž granice Gaze i Egipta kako bi se spriječio rad tunela koji se navodno koriste za krijumčarenje oružja, prema izraelskim medijskim kućama Channel 12 i Ynet.

Washington Post je prošle sedmice, nekoliko dana nakon izraelske operacije prijelaza Rafah, izvijestio da američki dužnosnici surađuju s Kairom na pronalaženju i uništenju tunela Rafaha za koje vjeruju da ih je Hamas koristio za krijumčarenje oružja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA