SAFF

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana izrekla mjeru protjerivanja za 29 stranih državljana

Facebook
Twitter
WhatsApp

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, Služba za poslove sa strancima je u posljednjih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 29 stranih državljana, među kojima su državljani Maroka, Iraka, Afganistana i Pakistana. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

U okviru dobrovoljnog povratka koji realizuje Služba, u istom periodu, u zemlje porijekla vraćeno je pet stranih državljana, od koji su tri državljana Turske i dva državljana Albanije. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH, te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 13.813 migranta od kojih je 13.035 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U posljednjih sedam dana predmetom rada je bilo 381migranat od kojih je 348 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6005 migranata.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA