Snaga džemata Zenica: Bajramski zijaret povratnicima /VIDEO/

262

Viber grupa “SNAGA DŽEMATA” iz Zenice, sa svojih tridesetak članova, treći dan bajrama posjetila je nekoliko lokacija u Podrinju (Pobuđe, Konjević polje, Potočare i Srebrenicu) te podijelila preko stotinu bajramskih paketića mektebskoj djeci.

Prva stanica od Zenice je bila Memorijalni centar “Kovaći” u Sarajevu gdje su nas primili i obratili se Hajrudin Grabovica ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Suad Zijadić direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo te Salih ef. Meštrovac ispred MIZ Sarajevo.

Na mezaru rahmetli predsjednika Alije Izet egovića proučena je fatiha svim šehidima.

U nastavku puta posjetili smo povratnićku porodicu Ibrahima Ibrahimovića u Pobuđu te džemat Pobuđe sa Imamom Admir ef. Velićem gdje su mektebska djeca izvela kraći bajramski program te su im podjeljeni bajramski paketići i druge hedije.

Put nas je svakako doveo i u Konjević polje gdje smo zijaretili nanu Fatu Orlović gdje smo uz muhabet s nanom razgovarali o trenutnom stanju “pravoslavne crkve” u njenoj avliji.
Prekrasan Kur'an u rezbarenoj kutiji kao vid pažnje našoj nani koja se uveliko obradovala i poslala nekoliko poruka mladi.a koje možete vidjeti u samoj reportaži.

U Srebrenici smo zijaretili gospodina Aliju Tabakovića koji je kandidat bošnjačkog bloka za gradonačelnika Srebrenice.

U sklopu zijareta predali smo i vrijednu donaciju knjiga za biblioteku Memorijalnog centra u Potočarima.

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici razgovarali smo sa glavnim imamom MIZ Srebrenice Damirom ef. Peštalićem koji nam je govorio o životu Bošnjaka povratnika u Podrinju.

Zbog pandemije nismo bili u situaciji okupiti mektebsku djecu ali smo efendiji Peštaliću ostavili u emanet da bajramske paketiće podijeli djeci.

Posjetu podrinju smo završili u samom Memorijalnom centru gdje je ekskluzivno za IML TV svoju prvu knjigu “SREBRENICA
Zaboraviti ne smijem, halaliti neću” Hasana Hasanovića koji je svog mrtvog brata iz Srebrenice nosio 20 kilometara.

Pogledajte ovu zanimljivu reportažu i pridtužite sa našim prijateljima iz viber grupe “Snaga džemata” u dobrim djelima.

Bilal Isaković
(IMLTV.PRESS)