Srebrenički masakr o kojem se malo govori: 24. godišnjica od ubistva 74 civila u školskom igralištu

568

Navršava se 24. godišnjica od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, koji se 12. aprila dogodio pred očima vojnika UN-a i francuskog generala Filipa Moriona.

Granata ispaljena sa položaja vojske tada još uvijek samoproglašene Republike Srpske ubila je 74, a ranila više od 100 civila. Srebrenicu je general Morion već tada simbolički proglasio zaštićenom zonom UN-a. Četiri dana nakon ovog masakra, 16. 4.1993. Vijeće sigurnosti UN je donijelo i rezoluciju kojom su Srebrenica, Žepa te Goražde i formalno proglašene zaštićenom zonom, gdje je zabranjena bilo kakva vojna aktivnost. To se trebalo odnositi i na srpsku i na bošnjačku stranu.

Hasan Hasanović, jedan od svjedoka masakra tog 12. aprila rekao je za Patriju da je sa prijateljima krenuo prema srebreničkoj čaušiji, kada se zločin desio.

–  Pored svih ratnih nevolja, gladi i neimaštine na igralištu su se zabavljali mladići i djeca. Igrali su fudbal. Jedna manja grupa sjedila je na betonskim tribinama oko dječaka koji je pjevao i time zabavljao ostale. Tek što smo prošli igralište začula se detonacija. Okrenuo sam se i vidio tijela koja su bila razbacana okolo – prisjeća se Hasanović. Kaže da je tada nastala panika. Sa prijateljima je pokušao preživjele skloniti barem u najbliže kuće. Bilo je dosta mrtvih i povrijeđenih a malo onih koji mogu pomoći. Vojnici UN-a su, kaže, samo posmatrali šta se desilo. Čak i onim povrijeđenim koje su uspjeli prebacili u skloništa, nije imao ko pružiti adekvatnu ljekarsku pomoć.

Od vojnika UN samo se jedan Kanadanin usudio oklopnim transporterom prebaciti do igrališta i pomoći nam. On je ranjene prevozio u bolnicu. Mi smo ih tovarili a on ih je vozio – kaže Hasanović. Poginule su kupili u toku noći i kopali ih u mezarje Kazani. Hasanović kaže da je to bio stravičan prizor. Sakupljao je dijelove tijela svojih sugrađana. Primjetio je da se general Morion sve vrijeme nije pojavljivao na mjestu masakra. Jedna granata pala je i na krov pošte u kojoj se Morion nalazio sa vojnicima.

Na mjestu ovog srebreničkog masakra danas se nalazi tek ploča koja podsjeća na zlo. Nešto više od dvije godine poslije u Srebrenici će se desiti genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Srebrenica je i tada bila pod zaštitom UN-a, piše Patria.