utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Šta znači iranska nabavka naprednih ruskih borbenih aviona Suhoj-35 za Bliski istok?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ruski informativni portal Vzglyad navodi da Iran nabavkom naprednih ruskih borbenih aviona Suhoj-35 mijenja pravila igre na Bliskom istoku te ističe kako su te letjelice nadmoćnije od američkih borbenih aviona u Izraelu.

Ruski kolumnista Rafael Fakhrutdinov u izvještaju navodi da je Moskva, nakon što je u oktobru 2020. godine ukinula zabranu prodaje konvencionalnog oružja Iranu, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2231, odlučila opskrbiti Teheran ovim lovcima.

To će Rusiji, prema njegovim riječima, donijeti milijarde dolara, a Iranu dati dovoljno snage da se suprotstavi Izraelu i ugrozi američki utjecaj u regiji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izrazio je zabrinutost na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom zbog rastućeg strateškog partnerstva između Rusije i Irana, a posebno zbog prodaje iranskih dronova Moskvi, navodi portal.

Fakhrutdinov navodi da administracija Joea Bidena približavanje između Moskve i Teherana smatra “štetnim” korakom, tvrdeći kako Iranci prolaze stvarnu obuku za korištenje novih aviona.

Teheran planira kupiti i lovce Suhoj-30

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je istakao da će ti lovci ojačati iranske zračne snage u odnosu na susjede u regiji.

Portal navodi, pozivajući se na američke novine The New York Times, da je Iran u februaru otkrio novu podzemnu bazu zračnih snaga, nazvanu “Eagle 44”, koja se nalazi na obronku planine 160 kilometara sjeverno od Hormuškog moreuza.

Američke novine su citirale bivšeg analitičara Američke vlade Chrisa Biggersa koji je rekao, nakon što je pregledao satelitske snimke ove baze, da postoje dva modela borbenih aviona, a jedan od njih odgovara dimenzijama ruskog aviona Suhoj-35 i da se nalazi na lokaciji koja se priprema.

Fakhrutdinov je u tekstu citirao izjavu Shahriara Heydarija, člana Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku u Iranskom parlamentu, koji je kazao da će ruski avioni Suhoj-35 stići u Iran početkom 2024. godine.

General Hamid Vahidi, komandant Iranskih zračnih snaga, potvrdio je da, osim lovaca Suhoj-35, Teheran planira kupiti i lovce Suhoj-30.

Lovci Suhoj-35 su se dobro pokazali u operacijama u Siriji i Ukrajini, dodaje Fakhrutdinov, što je faktor koji je potaknuo Iran da razmotri kupovinu ovih letjelica.

Nabavka ruskih lovaca pruža mogućnost Iranu da uspostavi integrirani sistem protivzračne odbrane.

Dogovor Moskve s Teheranom mijenja odnos snaga u regiji Bliskog istoka i predstavlja veliki izazov za Izrael.

Izvor: Al Jazeera

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA