Stanivuković otkrio da su u RS-u respiratore plaćali po 146.000 KM

590

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković kazao je kako će naredne sedmice podnijeti nove krivične prijave zbog javnih nabavki koje su se dogodile tokom pandemije, a za koje je dokumentaciju prikupio privatnim kanalima i vezama jer na njegova poslanička pitanja nije dobio odgovore od institucija.

Istakao je kako formiranje anketnog odbora “nasušna potreba da oni, kao poslanici koji predstavljaju građane RS, preispitaju sve okolnosti koje se tiču spornih javnih nabavki”.

“Odgovor čekam dva mjeseca jer žele da na taj način dobiju vrijeme. Preko anketnog odbora želimo direktno s direktorima svih institucija koje su vršile nabavke porazgovaramo oči u oči, pitamo ih i reagujemo”, rekao je Stanivuković.

Pokazao je dokumente za koje tvrdi se u njima nalazi spisak svih javnih nabavki za oba bh. entiteta i da je omjer 50:50.

“Znamo sve šta je nabavljeno i po kojoj cijeni. Na pomolu je nova afera – koliko je respiratora nabavljeno u RS, po kojoj cijeni i od koje firme? Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond ih kupovao po cijeni od preko 100.000 KM, neke čak 146.000 KM. Govorim o 50 respiratora. Sada su na potezu vlast i institucije, ali davno je trebalo biti na potezu Tužilaštvo, sud, SIPA i drugi”, rekao je Stanivuković.

Postavio je pitanje “zašto je jedan studentski centar dao 60.000 za nabavku veš mašina, a iste je nabavio godinu dana ranije po cijeni od 12.000 KM. Naveo je i podatak da je za oštrenje noževa neka od ustanova dala 6.000 KM”.