Stradanje afganistanskog naroda mora biti pouka za sve, naročito za Arape

285

Dugo najavljivani mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade počeli su u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara. Učesnicima ovog sporazuma obratili su se i visoki diplomati iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Turske, Pakistana, Indije, Kine, Irana i mnogih drugih zemalja. Svi oni žele postizanje ovog mirovnog sporazuma.

Dakle, nakon skoro 20 godina rata, potrošenih oko 840 milijardi dolara, hiljada poginulih vojnika, odnosno boraca na osvim stranama, nakon pogibije preko tri stotine hiljada civila, ovaj sukob se završava kao da se ništa nije desilo, kao da se uopće nije ratovalo.

Primjer Afganistana mora biti pouka svima, naročito Arapima i njihovim vođama koji ovih dana, bez puno razmišljanja o posljedicama, prihvataju američko-cionističku igru oko potpisivanja sporazuma o normalizaciji sa cionističkim entitetom što će imati za posljedicu nova stradanja na Bliskom istoku. Arapi, odnosno muslimani ne smiju robovati tuđim interesima, u suprotnom prolaziće kroz decenije stradanja i na kraju će biti na nuli kao što je danas Afganistan.