Sudan protjeruje Irance iz zemlje zbog podmuklog širenja šiizma

3524

Piše: Ernas Pašalić
Sudanske vlasti zatvorile su Iranski kulturni centar u Kartumu i dale rok atašeu za kulturu da napusti zemlju u roku od 72 sata, optužujući Centar za „prijetnju sudanskoj kulturi i društvu.“
U saopćenju za javnost, sudansko minisatrstvo vanjskih poslova navelo je da je Iranski kulturni centar „zloupotrijebio odobrenja za rad dobijena od strane sudanskih vlasti.“
„Centar je uspostavljen kako bi se ohrabrila kulturna saradnja dvije zemlje, ali je on postao prijetnja našoj kulturi i društvu.“ – kazao je Jusuf El-Kardafani, glasnogovornik ministarstva.
Sudan je obavijestio iranske dužnosnike o zatvaranju Centra te o naredbi da ataše i svi uposlenici moraju napustiti zemlju u roku od 72 sata.
Ovaj potez uslijedio je nakon što je nekoliko medija optužilo Iranski kulturni centar u Kartumu za propagiranje šiizma u većinski sunitskoj zemlji.
Sudan je zatvorio sve iranske kulturne centre u prijestonici i drugim pokrajinama.
Poznato je da je Sudan u vrijeme embarga sklopio diplomatske – ekonomski sporazume sa Iranom, zauzvrat dozvolivši Irancima da osnuju brojne kulturne organizacije i udruženja u zemlji. Iranci su taj sporazum o zloupotrijebili na način da su spomenute organizacije iskoristili za širenje šiizma u Sudanu i regiji. Sličnu misiju imaju fondacije Mula Sadra i Ibn Sina u Sarajevu, koje, također, zloupotrebljavaju gostoprimstvo BiH i šire šiizam u našoj zemlji.
Prije Sudana, zbog istog razloga i Malezija je protjerala Irance iz zemlje.