SAFF

Susret ruskih obavještajaca sa čelnicima HDZ-a: Pripremljen plan za ostanak Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bivši šef FSB-a Nikolaj Patrušev u jednom hotelu kod Trogira se sreo sa Draganom Čovićem i Milijanom Vasom Brkićem. Zamjenik predsjednika HDZ-a Hvatske nakon sastanka sa Rusima izdao „naputak“ za pripremu izborna kampanje u BiH. Cilj ove grupe je srušiti i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Sigurnosne službe više zemalja raspolažu informacijom o sastanku sa Patruševim.

Dragan Čović i Milijan Vaso Brkić prije dva mjeseca sastali su se sa ruskim obavještajcima, saznaje Žurnal iz međunarodnih sigurnosnih agencija. Sastanak je održan u jednom hotelu u blizini Trogira.

Rusku delegaciju predvodio Nikolaj Patrušev, bivši šef FSB-a (Ruske obavještajne službe) i jedan od Putinovih namjesnika za Balkan. S druge strane, navedeno je u informaciji sigurnosnih agencija, prisutni su bili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, te potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijan Vaso Brkić.

„Tema sastanka bili su predstojeći izbori u BiH, te ponovni izbor Dragana Čovića za člana Predsjednišva BiH. Pored zadržavanja Dragana Čovića, cilj je bio i zadržavanje ruskog političkog, poslovno-gospodarskog i strateško obavještajnog interesa na području BiH i Hrvatske“, piše u dokumentu koji je u posjedu Žurnala.

Patrušev je tražio da Dragan Čović i Milijan Brkić zajedno sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović drže pod kontrolom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kojeg u ruskom krugovima smatraju „proameričkim čovjekom“. Čović i Brkić u hrvatskom Saboru imaju dovoljno odanih zastupnika, te na taj način mogu kontrolirati rad Vlade Republike Hrvatske.

Dragana Čovića, uz Milorada Dodika, Petrušev i zvanična ruska politika smatraju jednim od najodanijih saradnika na području BiH, te je posebno naglašeno da i HDZ Hrvatske, odnosno Miljan Vaso Brkić moraju poduzeti sve aktivnosti kako bi lider HZD-a BiH dobio još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

Nakon ovog sastanka je, prema saznanjima Žurnala, Milijan Vaso Brkić je u svojstvu zamjenika predsjednika HDZ-a Hrvatske izdao „naputak za rad na terenu za pripremu i provedbu izborne kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH“.

Brkić i Čović su sa Petruševim i još najmanje dvojicom obavještajaca dogovorili i „jačanje veza grupacije političkih, gospodarskih i obavještajnih dužnosnika iz Hrvatske, koji su povezani sa Ruskom Federacijom. Tu je posebno istaknuta firma PPD Zagreb koja je jedan od glavnih partnera ruskog Gazproma na Balkanu. PPD je, objavili smo ranije, u poslovnim odnosima sa Aluminijem Mostar kojeg kontrolira Dragan Čović. Kada je početkom prošle godine Aluminij potpisivao ugovor sa Elektroprivredom BiH bankovne garancije im je odobrila ruska Sber banka. Sudužnik Aluminija u Sber banci bila je kompanija PPD, koja nedavno promijenila ime u Erdal d.o.o. Sarajevo. Osnivač ove kompanije je COAST LINE COMMODITIES LTD sa Malte, a u pitanju je kapital od milion maraka. Upravo je firma PPD Zagreb još 2015. godine posudila 4,2 miliona kuna HDZ-u Hrvatske, a molbu za posudbu, objavili su tada hrvatski mediji, potpisao je upravo Milijan Vaso Brkić. Posuđenim novcem finansirana je kampanja današnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na sastanku sa Brkićem i Čovićem Petrušev je zatražio i pojačavanje kampanje za treći entitet, a jedan od zadataka koje je dobio Dragan Čović je i formiranje predstavništava kantona koje kontrolira HZD BiH. Mjesec dana kasnije Dragan Čović je obznanio javnosti da će pojedini kantoni otvarati svoja predstavništva u inostranstvu.

(Zurnal.info)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA