Svi napadaju sirijske sunije: Hiljade iranskih vojnika u ofanzivi na Halep

203

Sirijska armija i njeni saveznici, iranske snage i Hezbollah, pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv pobunjenika u području Halepa, uz podršku ruskih zračnih udara, rekla su u utorak dva visoka regionalna oficira, upoznata sa planovima, kako prenosi Reuters.

Ofanziva će proširiti kopneni napad, koji je pokrenuo isti savez prošle sedmice protiv pobunjenika u provinciji Hama, dalje na zapad. Anonimni zvaničnici su rekli da su hiljade iranskih vojnika stigle da  učestvuju u kopnenim ofanzivama na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Velika vladina ofanziva u području kraj turske granice će po svoj prilici još više razljutiti tu zemlju, članicu NATO-a, koja je podržavala pobunjenike koji se bore protiv Assada i već je izrazila duboku zabrinutost zbog ruskih zračnih udara na čijoj su oni meti.

Kontrola grada Halep i okolne provincije je podijeljena između sirijske vlade i čitavog niza pobunjeničkih grupa, koje se bore protiv Assada i boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

“Velike pripreme za bitku u tom području su jasne. Velika je mobilizacija sirijske armije… , elitnih boraca Hezbollaha i hiljada Iranaca koji su stigli u fazama ovih dana”, rekao je jedan zvaničnik.

Drugi zvaničnik, blizak sirijskoj vladi, rekao je da je “odluka da se pokrene bitka za Halep donijeta” i da se” više ne krije da su hiljade Iranaca sada u Siriji i da je njihova uloga fundamentalna”.

CRNuo6oVAAAXmbz