Svjedočenje Jovice Stanišića: Za ubistvo Đinđića treba ispitati ulogu Ratka Mladića

1339

U službenoj zabilješci MUP-a Srbije, načinjenoj 14. 3. 2003. godine povodom ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, navodi se da je bivši srpski obavještajac Jovica Stanišić optužio Vladimira Bebu Popovića da je „opasan kriminalac, saradnik MI6 i uključen u ubistvo Zorana Đinđića“.

Za Popovića, neformalnog ali izuzetno uticajnog savjetnika bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Stanišić je na saslušanju naveo da mu je poznato da su se „poslednjih godina kriminalne aktivnosti odvijale uglavnom na relaciji Vladimir Popović Beba, Dušan Spasojević, Ljubiša Buha i Milorad Luković Legija“.

„Vladimira Popovića Bebu, Jovica Stanišić upoznao je u toku 2000. godine prilikom jednog kontakta sa premijerom Đinđić Zoranom, ali profesionalno poznato mu je da je Vladimir Popović Beba bio vrbovan od strane obavještajne službe Velike Britanije. Po njegovim saznanjima, radi se o vrlo opasnom čovjeku sklonom kriminalnim aktivnostima koji je nastojao da se postavi kao ‘bos mafije’, stoji u službenoj bilješci od 14. 3. 2003, u kojoj je navedeno saslušanje Stanišića na dan 13. 3. 2003. godine.

Istaknuto je mišljenje Jovice Stanišića da postoji visok stepen vjerovatnoće da je Bladimir Popović Beba na određeni način imao udjela u ubistvu premijera Đinđića „jer je za njega bio vezan samo interesno sa visokim kriminalnim aspiracijama, a nastojanje Đinđića da organizovani kriminal dovede pod kontrolu sigurno mu je predstavljalo veliku prepreku“.

Stanišić zaključuje da je na određeni način Vladimir Popović Beba predstavljao i jedan vid političke podrške aktu ubistva Đinđića, te je siguran da, „ako bi se Vladimir Popović Beba policijski ‘pravilno obradio’ riješila bi se najveća i najsloženija krivična djela organizovanog kriminala izvršena posljednjih godina“.

Stanišić o Mladiću i Gavriloviću

Stanišić je, prema službenoj zabilješci MUP-a Srbije, iznio tezu da povodom ubistva Zorana Đinđića treba ispitati ulogu i učešće Ratka Mladića – bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

„Ratko Mladić je okružen sposobnim, visoko obučenim ljudima, sposobnim da organizuju ovakvo ubistvo. Nema konkretna saznanja o postojanju direktne veze između Legije i Ratka Mladića ali postoji mogućnost da ona realno postoji, jer ih vežu mnogi zajednički problemi i događaji“, navodi se u bilješci.

U odnosu na krivično djelo ubistvo bivšeg radnika Državne bezbjednosti Momira Gavrilovića – Gavre iznio je da ima saznanje da se Gavra u isto vrijeme obraćao Vladimiru Popoviću Bebi kao i kabinetu tadašnjeg predsjednika Vojislava Koštunice, te da i to treba imati u vidu o ulozi resora Državne bezbjednosti u ubistvima – likvidacijama istaknutih kriminalaca, kao i ličnosti iz političkog života.

Podsjećamo da je Jovica Stanišić,  bivši srpski obavještajac i načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije (1991–1998), tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i važio je za njegovog glavnog čovjeka iz sjenke koji je imao direktan uticaj na dešavanja kako u Republici Srpskoj Krajini tako i na prostoru Bosne i Hercegovine.

In4s