SAFF

Talibani u tri dana osvojili pet pokrajinskih prijestolnica

Facebook
Twitter
WhatsApp

Dok su strane trupe blizu kraja operacije povlačenja iz Afganistana, talibani su sve bliže osvajanju cjelokupne teritorije zemlje. Tokom posljednjih borbi snage talibana zauzele su osvojili pet pokrajinskih prijestonica.

Britanski BBC javlja da su pod kontrolom talibana gradovi Kunduz, Sare Pul i Talokan, što znači da su od kraja prošle sedmice pobunjenici zauzeli pet regionalnih centara.

VIDEO: Talibani u vili Rašida Dostuma, jednog od proameričkih afgansitanskih lidera koji se godinama bori protiv Talibana. Pogledajte u kakvom raskošu je živio Dostum dok je većina Afganija na rubu siromaštva

Talibani su već zauzeli desetine okruga i graničnih prelaza posljednjih mjeseci i izvršili pritisak na nekoliko provincijskih prijestonica, uključujući Herat na zapadu i Kandahar i Laškar Gah na jugu zemlje, pošto su strane trupe krenule sa povlačenjem iz te dvodecenijskim ratom izmučene zemlje jugozapadne Azije, prenosi Rojters.

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji dok traje povlačenje Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji.

VIDEO: Talibani oslobađaju zatvorenike u gradu Tolokanu. Na ovaj način je proteklih dana oslobođeno hiljade zatvorenika koji su uglavnom zarobljeni talibanski borci


Nesposobnost Kabula da zadrži pod svojom kontrolom sjever zemlje mogla bi se pokazati ključnom za izglede za opstanak vlade. Sjever Afganistana oduvijek se smatra sjedištem otpora talibanima, koji su zemljom vladali od 1996. do 2001.

Brzo napredovanje talibana na terenu iznenadilo je promatrače, ali i afganistanske snage sigurnosti, unatoč pomoći američkih zračnih snaga.

VIDEO: Talibani koriste dronove za artiljersko navođenje

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA