SAFF

Talibani upozorili Tursku: Ostanak stranih snaga u našoj domovini smatramo okupacijom, a okupatore …

Facebook
Twitter
WhatsApp

Talibani su danas upozorili Tursku da će se suočiti sa posljedicama ako krene u misiju preuzimanja kontrole nad međunarodnim aerodromom u Kabulu. Tim povodom poslali su pismo upozorenja.

“Svi su svjesni da će se sve strane snage povući iz naše voljene domovine na temelju sporazuma iz Dohe – odluke koju su podržali Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica, odnosno koju je prihvatila i podržala većina zemalja, uključujući turskog ministra vanjskih poslova koji je bio prisutan na ceremoniji potpisivanja”, navodi se na početku pisma i nastavlja.

“Obzirom da je Turska najavilo zadržavanje svojih trupa i proširenje okupacije naše zemlje po nalogu i u dogovoru s Amerikom, važno je istaknuti sljedeće:

– Islamski Emirat Afganistan i afganistanski narod održavaju povijesne, kulturne i vjerske veze s muslimanskim narodom Turske. Produženje okupacije pobudit će u našoj zemlji osjećaje ogorčenosti i neprijateljstva prema turskim dužnosnicima i naštetiti bilateralnim vezama.

– Odluka turskih lidera je nepromišljena, to je kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i protiv je naših nacionalnih interesa. Islamski Emirat Afganistan najoštrije osuđuje takvu nepromišljenu odluku koja samo stvara probleme između Turske i Afganistana. Pozivamo turske dužnosnike da preispitaju svoju odluku jer je ona štetna za obje zemlje.

– Boravak stranih snaga u našoj domovini od strane bilo koje zemlje i pod bilo kojim izgovorom smatramo okupacijom, a okupatore ćemo tretirati na temelju fetve koja je objavljena 1422. godine (2001.), fetve na osnovu koje je vođen džihad proteklih dvadeset godina.

– Pozivamo muslimanski turski narod i njegove pronicljive političare da dignu svoj glas protiv ovakve odluke, jer u njoj nema koristi ni za Tursku ni za Afganistan, već samo stvara probleme između naših naroda.

– Mi težimo dobrim i pozitivnim odnosima sa svim zemljama na temelju uzajamnog poštovanja. Niti se miješamo u tuđe poslove, niti dopuštamo drugima da se miješaju u naše vlastite stvari.

– Podsjećamo turske dužnosnike da je bolje održavati pozitivne i dobre odnose u svjetlu prihvaćenih načela, pružiti ruku saradnje jedni drugima, umjesto da donosimo nepromišljene odluke.

– Neko vrijeme bili smo u kontaktu s turskim dužnosnicima, održali smo više sastanaka na kojima su nas uvjeravali da neće donijeti jednostranu odluku bez našeg odobrenja”.

Talibani na kraju pisma upozoravaju Tursku da će se suočiti sa njihovim odlučnim odgovorom ako ustraje u sprovođenju najavljene misije na kabulskom aerodromu. ” U tom će slučaju odgovornost za sve posljedice snosiće oni koji se miješaju u tuđe poslove i donose takve nepromišljene odluke”, zaključuju talibani.

Podsjetimo, Turska je dobila američku i podršku afganistanskih zvaničnika da preuzme kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu. Međutim, talibani se tome protive, upozoravajući Ankaru na posljedice.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu je prije dvadesetak dana rekao da su operacija i sigurnost aerodroma vrlo važni za Afganistan, opisujući ga kao afganistanski ulaz u svijet.

“Afganistanska administracija također želi da Turska ostane ovdje,” rekao je Čavušoglu. “Oduvijek smo govorili da ćemo stajati uz Afganistan i bit ćemo u Afganistanu sve dok je to potrebno.”

“Turska će igrati vodeću ulogu u pružanju sigurnosti na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu, nakon povlačenja NATO snaga iz Afganistana,” rekao je u krajem prošlog mjeseca savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Jake Sullivan.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA