Tomica Stojanović: Ja nemam problema sa partizanima, svi moji su bili u četnicima

394

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o potvrđivanju akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja i donošenjem odluka o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

U NSRS se vodila burna rasprava o usvajanju Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koja je usvojena u Parlamentu BIH.

“Ja nemam problema sa partizanskim pokretom nikako, moji su svi bili na ovoj potpuno srpskoj strani, četnicima”, kazao je poslanik SDS-a Tomica Stojanović .

“Puljić je bio protiv ove deklaracije, bio je HDZ, a znate ko je bio za deklaraciju? Bio je mitropolit dabrobosanski, a vi ste bili protiv. I HDZ je bio protiv zato što se pominje ustaški zločin i poredi se sa fašističkim pokretom. SDS je spriječio osudu četničkog porketa u ovom dokumentu. SDS je podržao vaš amandman. Zašto ne kažete šta je prava pozadina ovoga i zašto je Dodik mlatio ovim papirom. CIK je pozadina. Znamo mi dobro, i zato ste ljuti”.

Kako je kazao, vladajući zastupnici nisu osudili održavanje mise u Sarajevu i samim time su je podržali.

Jelena Trivić iz PDP-a također je govorila o ovoj temi.

“Znate šta je za mene izadaja? Reći to da je u redu da Dragan Čović ide u Blajburg i da se sastajete s njim nakon te blajburške mise, a da nije prošlo ni sedam dana. Koje su to veze koje vi imate s njima, koja prijateljstva, koji su to interesi? Vi odje izvrćete tezu jer ste vidjeli da ste na temu jasenovačke građe i vašeg konstantnog podilaženja hrvatkom interesu prepoznati kao neko ko se više trudi da oblati nas kao izdajnike i više se trudi da zastupa hrvatski interes više nego srpski”, navela je Trivić.

“Srpski član Predsjedništva BiH za mene postaje hrvatski član Predsjedništva. On se svesrdno trudi da to dokaže, da mu je Čović bliži nego mi. Ljudi, je li to normalno? Čović koji ide u Bleiburg, koji pravda Jasenovac, sve žrtve Jasenovca. Čović koji ide u Bleiburg je bliži Miloradu Dodiku nego mi. Je li to normalno u srpskom narodu? Ljubite skute Draganu Čoviću i nama ovdje pričate o izdaji? Niste smjeli glasati za tu rezoluciju zbog HDZ-a. Javno sam iznijela svoj stav o prvom gerilcu porobljene Evrope Dragoljubu Draži Mihailoviću. I branila ga i branit ću ga uvijek. I da vi meni govorite da sam ja izdajnik. Porodicu sa očeve strane su spasili četnici. Gdje god je bio četnički pokret nije bilo masovnih pokolja. Nažalost, gdje god je bio partizanski pokret tu su bili masovni pokolji. Moj deda jeste bio parztizan igrom slučaja, ali se nikada nije libio da kritikuje Tita i partij”, kazala je Trivić te poručila da je ne zovu izdajnikom.

U NSRS je jučer usvojena Odluka o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku”.

Na dnevnom redu posebnog zasjedanja je rebalans entitetskog budžeta i izmjena odluke o zaduživanju RS za ovu godinu, prenosi N1.