Turković: Dodik je u Zagrebu trebao govoriti o Trgovskoj gori, Pelješkom mostu, izručenju ratnih zločinaca…

388

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković komentirala je posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Zagrebu.

– S obzirom na to da je gospodin Dodik, kao jedan od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zaduženih za vanjsku politiku naše zemlje, jučer boravio u Zagrebu, pitam da li je sa državnim vrhom susjedne Hrvatske započeo rješavanje izuzetno važnih pitanja za državu, kao što su pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora i sječe šume na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske na planini Plješevici.

U kontekstu Trgovske gore, odlagališta nuklearnog otpada koje prijeti građanima u Bosanskoj Krajini, dobro bi bilo da kao visoki zvaničnik koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, iz bh. entiteta RS, umjesto optuživanja drugih, informiše svog stranačkog kolegu ministra Košarca o tome šta je uradio po ovom pitanju tokom boravka u Zagrebu, a naravno da to odgovori i direktno ugroženom stanovništvu – kazala je Turković.

Napominje da bi bilo dobro da je Dodik inicirao rješavanje pitanja provedbe protokola o međusobnoj saradnji u krivičnim postupcima i izručenju optuženih za ratne zločine u Bosnu i Hercegovinu, koji trenutno borave u Hrvatskoj, vraćanja imovine bh. kompanija, slučaj Pelješkog mosta i pripadajućih prava Bosne i Hercegovine, pitanja granica i brojnih drugih pitanja.

– Zanimljivo je da se gospodin Dodik brine o migrantima, dok se istovremeno protivi izlasku pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na granicu sa Srbijom, kako bi se spriječio njihov ulazak u našu zemlju. Dodik govori da Bošnjaci pokušavaju majorizirati Srbe i Hrvate, što prema svim relevantnim podacima nije istina, dok istovremeno u dijelu Bosne i Hercegovine, gdje ima apsolutnu vlast, Bošnjaci i Hrvati nisu zaposleni u skladu sa članom 97. Ustava RS, koji garantuje zapošljavanje po popisu iz 1991. godine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na maternji jezik – navela je Turković.

Istakla je da očekuje da Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu.

– A neka mu Hrvati iz bh. entiteta RS i banjalučki biskup Komarica, budu svjedoci njegovih napora – navela je Turković.