SAFF

Turković : Zabrinuti smo zbog retorike i strategija prikazivanja BiH kao nefunkcionalne zemlje

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Briselu učestvovala na četvrtom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i Bosna i Hercegovina.

Tokom sastanka je razgovarano o trenutnom stanju provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a razmijenjena su i mišljenja o situaciji u BiH, razvoju događaja na zapadnom Balkanu i drugim važnim temama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– Duboko cijenimo kontinuiranu podršku Evropske unije, naročito tokom pandemije, ali i u vremenu oporavka od posljedica pandemije. Pozdravljamo napore koje ulaže Delegacija EU u Bosni i Hercegovini. Naročito smo zahvalni za investicijski plan za zapadni Balkan, za finansijsku i drugu podršku koju EU pruža u nabavci vakcina.

Svjesni smo činjenice da progres nije ostvaren planiranom dinamikom, ali nas to ne treba obeshrabriti da pristupimo rješavanju problema koji su pred nama i ispunjavanju naših obaveza. Želim i da naglasim da smo zabrinuti zbog retorike i strategija prikazivanja Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne zemlje. Moramo se usredočiti na takve pojave, konkretno djelovati i stvarati novi i funkcionalniji ambijent za brži napredak i razvoj naše zemlje – kazala je Turković.

Naglasila je da potpuno podržava stavove EU i Josepa Borrella, a koji se odnose na poštivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, funkcionalnost bh. institucija, a posebno na negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

– Slažem se sa stavom gospodina Borrella da za takve pojave nema mjesta u Evropi – kazala je ministrica Turković.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA