SAFF

Turska: 145 potresa, uništeno 3.741 zgrada, poginulih 1.762, povrijeđenih 12.000

Facebook
Twitter
WhatsApp

Prema najnovijim informacijama, najmanje 1.651 osoba je poginula, dok je 11.119 povrijeđeno u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turkiye, javlja Anadolija.

Najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu, saopćio je ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Koca je na konferenciji za novinare potvrdio da je broj poginulih povećan na 1.651, a broj povrijeđenih na 11.119. Dodao je također da je u zemljotresima urušena 3.741 zgrada.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju sa potragom za preživjelima ispod ruševina u više turskih gradova.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA