SAFF

Turska i Jordan na vrhu popisa zemalja s najvećim izvozom voća i povrća u Izrael

Facebook
Twitter
WhatsApp

Izraelsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je popis zemalja koje su nastavile izvoziti povrće i voće u Izrael od početka agresije na Gazu.

Prema spomenutom izvještaju izraelskog ministarstva za period od 8. oktobra 2023. do 11. februara 2024. godine, kompanije iz Turske i Jordana su najveći izvoznici ovih proizvoda u Izrael.

Portal Arabicpost je kroz istraživanje otkrio da su brojne jordanske kompanije sakrile Izrael na popisu subjekata koji uvoze iz Kraljevstva.

Na listi se nalaze 24 zemalje čije su kompanije opskrbljivale Izrael povrćem i voćem od početka rata u Gazi. Navodi se da su ove kompanije pridonijele rješavanju krize sigurnosti poljoprivredne hrane u Izraelu, nakon što je poljoprivredni sektor oštećen u naseljima uz Pojas Gaze koja su evakuirana nakon bitke “Poplava Al-Aqsa”, a hiljade radnika ostalo bez posla.
Prema izvještaju, kompanije iz Turske i Jordana izvozile su povrće i voće u Izrael dvostruko više nego što su izvozile kompanije iz ostale 22 zemlje navedene u bazi podataka Ministarstva poljoprivrede, a postotak izvoza kompanija dviju zemalja iznosio je 54,66%.

Od 8. oktobra do 11. februara broj tona voća i povrća koje je stiglo u Izrael iznosio je 119.715 tona, od čega 65.410 tona iz Turske i Jordana.

Samo turske kompanije izvezle su 39.713 tona povrća i jabuka, dok su jordanske kompanije izvezle 25.697 tona različitih vrsta povrća. Podaci pokazuju da je 6 zemalja koje su od početka rata najviše izvozile ove proizvode: Turska, Jordan, Nizozemska, Italija, Francuska i Kina.

Analiza podataka Ministarstva poljoprivrede Izraela pokazuje da je uvoz turskih proizvoda zabilježio blagi porast mjesečne stope tokom mjeseci od oktobra 2023. do februara 2024. godine.

Za razliku od Turske, izvoz jordanskih kompanija počeo je na niskoj razini s početkom rata u Gazi, da bi se udvostručio od oktobra 2023. do februara 2024., unatoč kampanjama bojkota i protestima protiv rata u Gazi.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA