nedjelja, 20. novembar 2022 / 26. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Turska izvela zračnu operaciju protiv terorista PKK/YPG na sjeveru Sirije i Iraka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Turska avijacija izvela je zračnu operaciju protiv terorističke organizacije PKK/YPG na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraku, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo odbrane, javlja Anadolu Agency (AA).

Zračna operacija “Kandža-mač” izvedena je na sjeveru Iraka i na sjeveru Sirije koji se koriste kao baze za napade terorista na Turkiye, saopćilo je Ministarstvo.

U saopćenju je istaknuto da je operacija izvedena u skladu sa pravom na samoodbranu koje proizilazi iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda (UN).

“Uporišta terorista se precizno uništavaju”, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane na Twitteru i podijelilo prve fotografije operacije.

Ministarstvo je na Twitteru objavilo i fotografiju polijetanja turskog borbenog aviona uz poruku:

“Vrijeme je za obračun! Prokletnici će odgovarati za izdajničke napade!”.


Operacija je uslijedila nakon terorističkog napada prošle nedjelje na prepunoj ulici Istiklal u Istanbulu kada je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je povrijeđena.

Turska vlada je saopćila da je napad izvela teroristička organizacija PKK/YPG.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA