SAFF

Tuzlanski kanton dobio novu vladu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Skupština Tuzlanskog kantona sa 20 glasova “za” potvrdila je imenovanje nove kantonalne Vlade, na čijem je čelu Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Prije glasanja o imenovanju zastupnici Socijaldemokratske partije, Naše stranke i zastupnica Pokreta demokratske akcije Lejla Đerzić Ćebić izašli su iz skupštinske sale jer predsjednik Žarko Vujović nije pristao da uvaži zahtjev za pauzu koji je za govornicom istakla zastupnica PDA.

Skupštinsku većinu u TK, pored SDA, koja ima 13 zastupnika, čine još DF sa četiri, dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju zajedno s SDA, dva bivša zastupnika SBiH. To je ukupno 21 zastupnik, a za minimalnu većinu potrebno je 18 ruku. Ovoga puta za imenovanje Vlade TK, nije glasao Jakub Suljkanović, koji je bio suzdržan, iako je on nakon sukoba s vrhom PDA prešao na stranu SDA.

Iako imaju potpisan sporazum sa SDA, zastupnik Socijaldemokrata (SD) BiH Husein Tokić na sjednici je rekao da će ova stranka biti u opoziciji i da neće podržati imenovanje nove Vlade TK.

SDA je pripalo osam ministarskih pozicija. Ministar unutrašnjih poslova ostaje Hajrudin Mehanović iz Gradačca, ministar privrede i dalje će biti podrinjac Edin Duraković, ministar obrazovanje i nauke Ahmed Omerović iz Tuzle, a Ministarstvo finansija nastavit će voditi Suad Mustajbašić iz Teočaka. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku vodit će Fadil Alić iz Kalesije, Ministarstvo za boračka pitanja Suada Dizdarević iz Banovića, Ministarstvo zdravstva Duška Bećirović iz Živinica, a ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović iz Sapne.

Kada je u pitanju Demokratska fronta (DF) ministrica pravosuđa bit će Nataša Marošević, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, a resor trgovine, turizma i saobraćaja pripast će Denisu Bećiroviću.

Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice zadržat će Anela Ajšić, koja je napustila Stranku za BiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio vladajuće većine.

– U posljednjih dvanaest godina održana su tri izborna ciklusa za Skupštinu TK, ali je nažalost, zbog političke nestabilnosti u našem Kantonu imenovano sedam vlada i prvi put u navedenom periodu TK ima Vladu kontinuiteta. Kontinuitet je volja birača, a mi je doživljavamo kao izraz zahvalnosti za učinjeno ali i obavezu da nastavimo u kontinuitetu kreirati povoljan ambijent za dostojanstvo života u TK – naveo je Halilagić, između ostalog, u svom ekspozeu.

Premijer TK rekao je i da “za razliku od 28. februara prošle godine, izraze zahvalnosti i prihvaćanje odgovornosti doživljava mnogo emotivnije i ponosnije, jer smatra da sam sa odabranim timom opravdao ukazano povjerenje”, a kao razlog za to naveo je 18 mjera koje su obećane i realizirane do Općih izbora 2. oktobra 2022. godine.

– U kontinuitetu ćemo nastaviti kreirati i provoditi politike zadržavanja stanovništva koje će rezultirati usporavanjem i zaustavljanjem trendova odlaska stanovništva a posebno mladih, dodatno ćemo osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji i poticanju poljoprivrede. Nikada nećemo izgubiti fokus i prestati brinuti o razvoju manje razvijenih općina svjesni važnosti ravnomjernog razvoja za kvalitet života i sigurnost građana TK. Ponosni na postignuća naših privrednika i svjesni da je privreda generator novih vrijednosti, novih radnih mjesta, novih inovacija u svim područjima, a posebno u suvremenim područjima digitalne transformacije i zelene tranzicije, nastavit ćemo donositi politike poboljšanja poslovnog ambijenta i uvećavati sredstva za podršku razvojnim programima poslovnih subjekata. U kontinuitetu ćemo djelovati kroz dva ključna principa – otvorenost i odgovornost – rekao je Halilagić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA