U Bužimu obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Izeta Nanića

264

U okviru tradicionalne manifestacije Slobodarski dani viteškog grada Bužima, u srijedu, 5. augusta 2020. godine, obilježena je 25. godišnjica pogibije komadanta rahmetli Izeta Nanića.

Nakon posjete mjesta pogibije komadanta Nanića, centralni dio programa održan je na lokalitetu Ćorkovača, gdje su imami bužimskog medžlisa, nakon ikindije-namaza proučili Jasin, a dovu pred duše šehida 505. viteške brigade proučio je glavni imama MIZ Bužim Mehmed ef. Harčević.

Nakon vjerskog dijela programa, održan je i historijski čas, tokom kojeg su saborci i najbliži saradnici rahmetli Nanića govorili o ratnim uspjesima, ali i brojnim razlozima koji su do njih doveli u proteklom ratu.

Prisutnim vjernicima ovom prlikom obratio se i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koji je podsjetio na veliku hrabrost i žrtvu koja je krasila pripadnike 505. viteške brigade, i koji su na taj način pokazali kako se voli svoja vjera i domovina.

– Danas, dvadeset i pet godina nakon rata, moramo imati viziju u kojoj ćemo imati osjećaja za drugačiji stav i mišljenje, te pokazati više iskrenosti, dostojanstva i odlučnosti. Uz to, moramo se kloniti međusobnih uvreda, kleveta, laži i svega onoga što dijeli i međusobno udaljuje Bošnjake jedne od drugih – istakao je muftija Kudić.

Na kraju svog obraćanja, muftija Kudić je kao znak zahvalnosti za dvodecenijski kontinuitet u realizaciji, odnosno podršci vjerskih sadržaja u okviru manifestacije Slobodarskih dana viteškog grada Bužima, uručio priznanje Medžlisu IZ Bužim i općini Bužim. Priznanja su primili Eniz ef. Veladžić, predsjednik Medžlisa, i Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim. Naime, Medžlis IZ Bužim već dvadeset i pet godina organizira vjerski program kojim se obilježava godišnjica pogibije komadanta Nanića, a pored toga, u proteklih dvadeset godina, organizirator je i najstarije, i na ovim prostorima najposjećenije Večeri Kur'ana, s kojom se manifestacija svečano otvara, a koja ove godine, zbog panedemije koronavirisu nije održana, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.