srijeda, 27. septembar 2023 / 12. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

U Izmiru sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp

U distriktima Karsiyaka i Buca, u turskoj provinciji Izmir, organizirani su programi sjećanja povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju općine Karsiyaka navedeno je kako je povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Kulturnom centru ”Ahmet Pristina” održan program sjećanja.

Načelnik općine Cemil Tugay kazao je kako je 1995. godine svijet svjedočio jednom od najstrašnijih zločina u historiji.

Tugay je naveo kako oni koji su počinili genocid, tu bili kako bi uništili cijeli narod, bez obzira da li je bilo riječ o muškarcima ili ženama, djeci ili odraslima.

”U zoni koju su navodno štitile Ujedinjene Nacije, pred očima gotovo cijelog svijeta, u srcu Evrope, ubili su na hiljade ljudi”, rekao je Tugay.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić zahvalio je na održavanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Dodao je kako veoma vrijednim smatraju napore turskog naroda i njegovih predstavnika kako genocid nad Bošnjacima ne bi bio zaboravljen.

”Ne zaboravimo srebreničke majke. Ne zaboravimo broj 8.372. Naša jedina želja je da pravda bude zadovoljena. Žrtve trebaju pravdu, a zločinci kaznu. Cijeli svijet se treba sjećati i izvući pouku iz ovoga što se dogodilo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Alagić.

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova za Izmir, ambasadorica Naciye Gokcen Kaya kazala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova uz BiH. Izrazila je i saučešće porodicama žrtava.

Na programu su izložene i fotografije o Srebrenici.

Načelnik općine Buca Erhan Kilic kazao je kako se krv prosuta u zločinima u Bosni i dalje nalazi na rukama evropskih zemalja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA