U Mostaru obilježena 28. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH

274

U Mostaru je danas obilježena 28. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH. Zbog epidemiološke situacije, obilježavanje ove godišnjice na mostarskim Šehitlucima bilo je skromno, ali dostojanstveno, piše Dnevni avaz.

Bivši borci Armije RBiH, patriote Mostara i Hercegovine su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast i iskazali duboko poštovanje prema najboljim sinovima ove zemlje, šehidima i svojim poginulim saborcima koji su se pod zastavom Armije R BiH borili za svoju zemlju i njenu slobodu i na tom putu dali najvrijednije što su imali, svoje živote.

Sačuvan opstanak Bošnjaka
– Četvrti korpus je bio i ostao blistava i svijetla stranica u historiji BiH i simbol odbrane Hercegovine. Zahvaljujući borcima Četvrtog korpusa odbranjen je ovaj prostor i sačuvan biološki opstanak Bošnjaka na ovim prostorima- kazao je, između ostalog, Ibrahim ef.Ćatić, brigadni imam.

Jedan od ratnih komandanata, Šerif Špago ukazao je na važnost odluke Predsjedništva BiH, odnosno Generalštaba Armije RBiH, kojom je prije 28 godina utemeljen Četvrti korpus.

– Sa ove vremenske distance možemo kazati da je to bila jedna od ključnih odluka za odbranu BiH, zapravo, historijska odluka. Jer, objedinjavanjem svih oružanih formacija koje su ratovale južno od Ivana stvoren je temelj da država BiH opstane na ovim prostorima. Na nama je obaveza da nikad, prije svega, ne zaboravimo naše poginule saborce koje su svoje živote dali u odbrani Mostara, Hercegovine, ali i cijele BiH, ali i da na mlađe generacije prenosimo sve ono što se događalo tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata, kako bi njegovali te vrijednosti i kako se nikada više takvo nešto ne bi ponovilo – kazao je Špago.