U petak sergija za džamiju u Gracu

239

U dolazeći petak 1. maja 2015. godine, nakon džume namaza, odlukom Rijaseta IZ u BiH, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori će se putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju džamije u Gracu u Austriji.

Ovo je prva džamija sa munarom na ovim prostorima. Nalazi se oko 200 km od džamije u Zagrebu i isto toliko od džamije u Beču, i biće ako Bog da centar okupljanja za oko 40.000 muslimana austrijske pokrajine Štajerske. Ova sergija je od posebne važnosti jer će osigurati finansiranje planiranih radova u periodu prije ovogodišnjeg ramazana. I iako će na džamiji do tada biti završeni samo grubi radovi, ona će u prvim danima ovog mubarek mjeseca u svoje okrilje po prvi puta dočekati radosne vjernike koji su od maja 2012. godine, kada je postavljen kamen temeljac, tri godine čekali na ovaj momenat.

Kratka hronologija realizacije projekta izgradnje džamije i Islamskog kulturnog centra:

– 2010. potpisan ugovor za kupovinu zemljišta

– 2011. sproveden natječaj za najbolje idejno rješenje izgleda Islamskog kulturnog centra Grac

– 2012. dobijena građevinska dozvola, položen kamen temeljac, te započeti radovi

– 2014. salijevanje ploče, podizanje zidova i munare

– 2015. planiran završetak krova i ugradnja vanjske stolarije

– 2016. planiran početak realizacije unutrašnjih radova

Ideja i težnja za izgradnjom džamije među muslimanima Graca prisutna je decenijama. Islamski kulturni centar je kao džemat oformljen još 1993. godine, a prve prostorije koje danas svojim kapacitetom ni iz bliza ne zadovoljavaju potrebe vjerskog života ove zajednice su kupljene 2003. godine. Iz ovog razloga, i iz želje da muslimani ovih prostora imaju reprezentativan objekat na koji će se ponositi, u realizaciju gradnje džamije uključeni su mnogi pojedinci i institucije koji se udruženim snagama zalažu za uspjeh ovog projekta.

Među njima su aktivisti Islamskog kulturnog centra Grac, brojni vakifi kojih ima iz cijelog svijeta, Islamska zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, Vakufska Direkcija u Sarajevu, i mnogi drugi pojedinci i institucije posebno iz Rijaseta IZ u BiH, a kojima je stalo do što skorijeg ostvarenja ovog dugogodišnjeg sna i pružanja rješenja za ovu potrebu. Svima njima se Islamski kulturni centar Grac i ovom prilikom posebno zahvaljuje uz dovu Allahu dž.š. da ih sve nagradi iz Svog izobilja.