subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Učenica cazinske medrese Sevda Muratović tokom raspusta 23 djece podučila arapskom pismu i učenju Kur'ana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Osman ef. Đogić, imam u džematu Barake, Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša više od trideset godina podučava djecu u mektebu. Ove godine efendija Đogić zajedno sa svojom nekadašnjom učenicom iz mekteba, a sada učenicom cazinske medrese “Reis Džemaludin ef. Čaušević” Sevdom Muratović organizirao je intenzivni kurs učenja sufare, arapskog pisma.
Pomogao je svojoj bivšoj učenici da tokom raspusta poduči 23 djece učenju Kur'ana.

Pored toga što je kao učenica medrese veoma aktivna članica svoje zajednice, Muratović je i predsjednica Mreže vijeća učenika srednjih škola Unsko-sanskog kantona.

– Moj imam je prepoznao moj društveni angažman i ponudio mi da u našem mektebu radim sa djecom i poučim ih arapskom pismu. Sretna sam što sam svoj zimski raspust iskoristila na ovakav način i što sam od onog skromnog znanja koje posjedujem podijelila sa veoma dragom djecom, na čemu sam zahvalna mom imamu i mentoru Osmanu efendiji Đogiću i našem džematu. Tvoje znanje vrijedi onoliko koliko si spreman da ga sa drugima dijeliš – istakla je Muratović.

Sa velikim ushićenjem govori o iskustvima u radu sa djecom, te je sretna da su nakon manje od mjesec dana počeli učiti u Kur'anu.

– Vrlo brzo sam sa djecom našla zajednički jezik. Olakšavajuća okolnost je da se mi, manje više, znamo i da smo pristupili ovom vidu nastave sa dosta odgovornosti, ali smo imali svoje momente opuštanja, razgovora, šala, uspona i padova. Sve u svemu, sigurna sam, da oni kao i ja željno iščekujemo naše ponovne susrete – kazala je Muratović.

Povodom završetka sufare i početka učenja u Kur'anu muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je posjetio ovaj mekteb, pohvalio ideju, trud i zalaganje kako imama i muallime, tako i džemata i Medžlisa, piše Cazin.net

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA