četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Učestvovao u agresiji na BiH: Igor Girkin među osuđenim za rušenje aviona iznad Ukrajine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sud u Nizozemskoj presudio je da je Rusija imala kontrolu nad separatistima u istočnoj Ukrajini kada je oboren avion Malaysian Airlinesa 2014. godine, pri čemu je poginulo svih 298 ljudi u avionu, javlja CNN. Podsjetimo, avion na letu MH17 letio je iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Predsjedavajući sudac Hendrik Steenhuis pročitao je presudu na suđenju trojici ruskih i jednom ukrajinskom separatisti koji su optuženi za masovna ubistva zbog njihove uloge u obaranju aviona.

Proglasio je krivima ruske državljane Igora Girkina (Strelkova) i Sergeja Dubinskog te Ukrajinca Leonida Harčenka. Treći Rus, Oleg Pulatov, oslobođen je optužbi. Sva četvorica su 2014. djelovala u sklopu separatističke skupine. Niko od optuženih se nije pojavio na sudu, samo je Pulatov poslao odvjetnički tim te se putem njega izjasnio nevinim, piše The Guardian.

Sud je također utvrdio da je za obaranje korišten raketni sistem Buk ruske proizvodnje. Taj je raketni sistem dovezen u selo Pervomajsk i iz njega je ispaljena jedna raketa, nakon čega je vraćen u Rusiju, zaključio je međunarodni tim istražitelja.

Girkin, vojni vođa takozvane Narodne Republike Donjeck, osuđen je zbog postavljanje projektila, a Dubinski zbog organizacije transporta raketnog sistema Buk. Sud je utvrdio da je Harčenko nadzirao i čuvao spomenuti raketni sistem.

Igor Girkin koji je ovom presudom proglašen krivim je kao dobrovoljac učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te se slikao u etnički očišćenom Višegradu.

(Saff/Index)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA