Udruženja HVO-a iz Bugojna bahato traže zabranu izgradnje džamije “Alija Izetbegović” na Rostovu

667

Predstavnici pet udruženja HVO Bugojno oglasili su se povodom najave izgradnje džamije na Rostovu, između Bugojna i Novog Travnika, koja će nositi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva samostalne i nezavisne Bosne i Hercegovine – Aliji Izetbegoviću.

Oni su bahato poručili da izgradnja spomenute džamije ne doprinosi izgradnji mira i suživota jer je, kako navode, predsjednik Alija Izetbegović bio komandant Armije R BiH. Pored nabrajanja neprimjerenih optužbi za navodne zločine, boračka udruženja HVO-a su iznijela niz uvreda i laži na rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića.

“Nazvati jedan vjerski objekt po čovjeku koji je zbog vlastite smrti izbjegao izvođenje pred lice pravde licemjerno je i ne doprinosi izgradnji mira ni suživota”, stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta da odustanu od gradnje džamije.

To su isti oni borci HVO-a koji su se ratnih godina slikali sa Htolerovom zastavom na ulicama Bugojna. Oni bi sada da određuju gdje će se praviti džamija i kako će se ona zvati.

Uskoro počinje izgradnja džamije na Rostovu

Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika dobili su sve potrebne dozvole za izgranju prve džamije na popularnom izletištu Rostovo.

Džamija će biti izgrađena na imanju bračnog para Herceg, a koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra „Biser Rostovo“.

Izgradnja počinje na ljeto, a Izudin i Arijana su odlučili da će se džamija zvati Alija Izetbegović.