nedjelja, 1. oktobar 2023 / 16. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Udruženja žrtava: Tužilaštvo BiH nikada nije procesuiralo napade na povratnike, direktno su odgovorni

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, nakon fizičkog napada na povratnike u Višegradu u svojoj reakciji navode da je ovo još jedan u nizu napada na povratnike Bošnjake.

“Ovih dana desio se još jedan napad na povratnike, Bošnjake u entitetu Rs. Bračni par Memišević je brutalno pretučen od strane N.N lica. Odgovornima za ovaj ali i sve naredne napade na povratnike smatramo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje ne želi procesurati dosadašnja ubistva i fizičke napade na povratnike, isto tako ne zna ili ne želi procesurati negatore genocida i druge ratne zločine u BiH, što je, uz svesrdnu podršku Milorada Dodika, dalo dodatnu slobodu počinicima da slobodno i bez straha da će snositi bilo kakvu odgovornost nastave sa napadima na povratnike u entitetu Rs.

Pozivamo međunarodne zvaničnike u BiH, UN, članice PIC-a, EU, OSCE da umjesto verbalnih osuda napada da posjete povratnike i da, djeluju shodno UN akcionom planu o prevenciji genocida iz 2007. godine. Napad na povratnike je dio režimske politike u Rs jer kako protumačiti da niti jedno ubistvo, na stotine fizičkih napada, na hiljade verbalnih napada na povratnike, niti jedan nije dobio sudski epilog, niti su oštećeni dobili bilo kakvu naknadu za pretrpljenu štetu”, navodi se u reakciji.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA