Udruženje građana “Svjetlo”: Humanitarna akcija za održivi povratak naših povratnika

162

Udruženje građana “Svjetlo” iz Sarajeva  koje je osnovano 2001. godine i koje radi na pomoći našim povratnicima širom BiH, s akcentom na istočnu Bosnu u godini 2021. kada obilježava 20 godišnjice od osnivanja,  pokrenulo je projekat  pod nazivom „Pomozimo našim povratnicima da žive od svog rada“. Projekat se sastoji od nekoliko faza i odnosi se na  kupovinu  krupne i sitne stoke, odnosno kupovine krava, ovaca, koza, plastenika, kao i kupovinu poljoprivredne  mašina.

U predhodne dvije godine zahvaljujući našim donatorima uspijeli smo obezbjediti sredstva za  kupovinu 80 krava za povratnike. 

U realizaciji navedenog projekta Projekata u prvoj fazi uspjeli smo  od januara do prve polovine mjeseca maja 2021. godine , obezbjediti sredstva za kupovinu 16 krava za  16 povratničkih porodica širom BiH.

U  drugoj fazi projekta „Pomozimo našim povratnicima da žive od svog rada“.  uz pomoć naših partnera i donatora uspijeli smo obezbjediti sredstva za kupovinu 21 krave za 21 povratničku porodicu i 110 ovaca za 11 povratničih porodica ( po 10 ovaca), a realizacija II faze projekta  je u toku i to na: na području  Opština Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Srebrenice  i Rogatice .

Nakon završetka II faze projekta, krećemo u realizacija III faze projekta  koja se odnosi na obezbjeđenje sredstava za  kupovinu 15 krava za 15 povratničkih porodica i 10 ovaca za 1povratničku porodicu, a nakon toga pokrećemo akcija  kupovinu kurbana od našim povratnika  koju vršimo 11 godinu za redom, a  koja ima cilj otkup  što većeg broja kurbana od naših povratnika.

Budi dio ovih projekata i pomozi opstanak našim povratnicima da žive u svojim prijeratnim domovima od svog rada.

Sve dodatne informacije možete dobiti:

U prostorijama Udruženja građana “Svjetlo”,

Ul. Ramiza Salčina br.110  Sarajevo ili na tel. 060 32 999 02 i 062 798 102