Udruženje Svitanje: Prikupljeno i podijeljeno 750 školskih kompleta djeci povratnika

506

Piše: Nedim Botić / Preporod

Udruženje „Svitanje“ iz Sarajeva je u periodu od 20-28. avgusta organizovalo humanitarnu akciju prikupljanja i podjele školskog pribora i torbi za povratničku djecu prvenstveno u istočnoj Bosni, ali i u ostalim dijelovima naše zemlje.

Akcija simboličnog naziva „Dajte im razlog za osmijeh“ je uspješno završena prikupljanjem i podjelom preko 750 školskih paketića i pribora. Kako i sam naziv kampanje poručuje, ovim humanim i nadasve plemenitim činom se pokušalo djeci vratiti osmijeh na lice pred početak nove školske godine i odaslati im se jasna poruka da ih neko voli i o njima misli i brine.

Tokom trajanja akcije u zadnjoj sedmici mjeseca avgusta, preko stotinu aktivista UG “Svitanje” je obavljalo dežurstva u tržnim centrima Bingo, Amko Komerc i Robot gdje su svi ljudi dobre volje mogli ostaviti svoje priloge ili podržati aktivnost kupovinom školskih potrepština.

Nakon okončanja prikupljanja donacija, prešlo se na iduću fazu projekta koja je uključivala raspodjelu i sortiranje prikupljenog pribora i paketića. Ukupno je prikupljeno preko 750 kompleta, uključujući ruksake i školski pribor, što je duplo veći broj prikupljenih ruksaka u odnosu na prošlu godinu.

Finalni dio akcije je izlazak na teren, posjeta povratničkim mjestima i uručivanje školskih torbi i pribora djeci i njihovim roditeljima. Na tom planu posebnu zahvalnost organizatori duguju organima Islamske zajednice BiH-a koji su preko medžlisa i vjeroučitelja odigrali ulogu koordinatora na terenu i omogućili da podjela poklona prođe u lijepoj, nadasve pozitivnoj atmosferi.

U subotu, 3.9., aktivisti Svitanja su posjetili Kotor Varoš, Bratunac, Rogaticu, Višegrad, Rudo, Bijeljinu, Zvornik, Drinjaču i Prnjavor, dok su u nedjelju, 4.9., obišli Stolac.
„Udruženju Svitanje je pripala čast, a možemo reći i odgovornost, da možemo biti posrednici dostavljanja pomoći i školskih kompleta djeci koja su u potrebi i kojima ovaj humani gest mnogo znači. Ovo je samo jedna u nizu naših akcija kojima imamo za cilj širenje poruke ljubavi, tolerancije i pomoći svim ljudima kojima je pomoć potrebna, posebno među našim povratnicima koji žive u jako teškim uvjetima.“, izjavio je Mirza Selimbegović, koordinator projekta prikupljanja školskog pribora.

Kampanju „Darujte im razlog za osmijeh“ su pomogle mnoge kompanije, medijske kuće, humanitarne organizacije te donatori kojima se organizatori srdačno zahvaljuju i nadaju se budućoj plodonosnoj saradnji na sličnim projektima od općeg društvenog značaja.

„Posebnu zahvalnost dugujemo djevojčicama, dječacima, djevojkama i momcima koji su svojim radom i trudom omogućili da pokušamo vratiti osmijeh na lica naših mališana u povratničkim mjestima. Također se ovim putem još jednom zahvaljujemo i tržnim centrima u kojima je ova akcija održana, a to su tržni centri: Bingo, Amko Komerc i Robot.
Ono što mogu da dodam jeste da mi je posebno bilo drago da je bilo veći broj volontera koji su mogli lično da pročitaju ime na ruksaku i predaju ga u ruke djece krajnjih korisnika. Na taj način se uvjere da njihov trud nije uzaludan. Posebna dimenzija je što su volonteri i izviđači zatekli svoje vršnjake kako zajedno sa roditeljima rade teške poslove a uopšte se nisu žalili. Za razliku od njihovih vršnjaka koji su u mnogo boljem okruženju a stalno se žale na nešto i neko je drugi kriv za sve.“, istakao je Selimbegović.

Akcija prikupljanja školskog pribora u organizacaiji Udruženja „Svitanje“ se već tradicionalno sprovodi već sedmu godinu. Za to vrijeme, volonteri ovog udruženja su posjetili brojna mjesta i uručili ruksake, knjige, školski pribor, jednokratne stipendije kao i drugu pomoć u vidu garderobe i obuće i na kratko vratili osmijeh na lica tih malih hrabrih ljudi.

Sve je započelo još 2009. godine inicijativom manjeg broja studenata koji su porijeklom iz istočne Bosne, a koji su dobili priliku za školovanje u Sarajevu, za razliku od većine svojih prijatelja čiji roditelji uglavnom nemaju mogućnost da svoju djecu dalje školuju. Zbog teške materijalne situacije, mnoga djeca iz istočne Bosne pohađaju samo osnovnu školu, a neki čak završe samo prva četiri razreda.

Aktivisti „Svitanja“ su prethodnih godina posjetili brojna povratnička mjesta u Zvorniku, Bratuncu, Milićima, Vlasenici, Goraždu, Glamoču, upoznali se i družili sa povratnicima i bar nakratko pokušali unijeti radost u njihove živote i na taj način pokazati im da nisu sami, da ih bar tako podržavamo. Humanitarni sektor udruženja Svitanje će i dalje nastaviti sa ovom akcijom, ako Bog da, sa nekim proširenim aktivnostima u budućnosti.