petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

UNICEF: Milion afganistanske djece moglo bi umrijeti od pothranjenosti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Procjenjuje se da će milion afganistanske djece tokom ove godine biti pod rizikom od akutne pothranjenosti i mogli bi umrijeti bez liječenja, upozorili su u ponedjeljak iz Međunarodnog fonda za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF), prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore rekla je da je oko 10 miliona djece širom Afganistana potrebna humanitarna pomoć kako bi preživjeli.

Dodala je da se u Afganistanu oko 4,2 miliona djece ne školuje, uključujući više od 2,2 miliona djevojčica.

U saopštenju se navodi da je približno 435.000 djece i žena u ratom razorenoj zemlji, u kojoj su talibani preuzeli vlast, interno raseljeno.

“Ovo je mračna stvarnost s kojom se suočavaju afganistanska djeca i ostaje takva bez obzira na tekuća politička zbivanja i promjene u vladi. Očekujemo da će se humanitarne potrebe djece i žena povećati u narednim mjesecima usred velike suše i, kao posljedica toga, nestašice vode, te razornih društveno-ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 i početka zime”, rekla je Fore.

Pozivajući talibane i druge strane da osiguraju sigurnost, iz agencije UN-a, odgovorne za pružanje humanitarne i razvojne pomoći djeci širom svijeta pozvali su na “pravovremen i neometan pristup djeci kojoj je to potrebno gdje god se nalazili.”

Iako se mnogi ljudi plaše odmazde i pokušavaju pobjeći iz zemlje, talibani su osigurali rad stranih misija, međunarodnih organizacija i agencija za pomoć.

“Uvjeravam vas da nikome nećemo dozvoliti da učini bilo šta protiv vas”, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid na prvoj konferenciji za novinare od preuzimanja kontrole nad Afganistanom 15. augusta.

Grupa je obećala da poštuje ženska prava “u okvirima islamskog zakona”.

“One će raditi s nama, rame uz rame. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, želimo ih uvjeriti da neće biti nikakve diskriminacije žena, ali naravno u okvirima koje imamo”, rekao je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA