srijeda, 5. oktobar 2022 / 9. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Uz pridržavanje mjera otvorena 16. manifestacija “Selam, ya Resulallah”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Održava se povodom mjeseca u kojem je Muhammed a.s. rođen.

Zbog specifičnih uvjeta, pandemije COVID-a 19, događaji će biti uglavnom zatvorenog tipa izuzev nekih, pa i to s malim brojem učesnika i uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, ali će svi sadržaji biti dostupni zainteresiranima na internet platformama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo koji je organizator manifestacije u suradnji s Muftijstvom sarajevskim.

Ovogodišnji fokus manifestacije je na lijepoj riječi kao neprocjenjivoj vrijednosti, na kojoj insistira i Kur'an: “Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi …“ (Sura el – Isra, 53); “Lijepa riječ i izvinjenje vrjedniji su od milostinje koju prati vrijeđanje“ (Sura el – Bekare, 263); “Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu“ (Sura Ibrahim, 24).

Manifestaciju je proglasio otvorenom muftija sarajevski Enes ef. Ljavković pozivajući na lijepu riječ među ljudima, u javnom prostoru i privatno; ukazujući da ružna riječ ne gradi nego razgrađuje, ne pomaže već odmaže, ne uzdiže već unižava.

“Otvorimo srca i duše za lijepu riječ, za njeno plodonosno djelovanje”, pozvao je muftija.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Abdulgafar ef. Velić najavio je da će u 20-ak dana manifestacije “Selam, ya Resulallah“ uslijediti raznovrsne vjerske, prosvjetne, humanitarne, ekološke i druge socijalne aktivnosti.

Vjernike je pozvao na strpljenje najavljujući također da će sadržaji biti zatvorenog tipa i pozivajući da ih prate na društvenim mrežama i YouTube kanalu Medžlisa.

U programima će učestvovati 150 osoba iz Bosne i Hercegovine i Turske, uz angažman 50 pojedinaca iz Medžlisa i većeg broja volontera, najavio je.

Manifestacija Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah“ trajat će od 23. oktobra do 16. novembra.

Nakon sinoćnjeg otvaranja, za ponedjeljak, 26. oktobra, planirano je prvo predavanje dr. Senada Ćemana u hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Za srijedu, 28. oktobra, najavljeni su otvorenje izložbe “Ruža“ u Brusa bezistanu, kao i tradicionalne mevludske svečanosti, jedna također za srijedu u Carevoj džamiji, a druga večer kasnije u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA