SAFF

UZP-ovci SE OKUPLJAJU: Žrtve i svjedoci genocida apeluju – Obustavite kontakte s onima koji podržavaju zločince

Facebook
Twitter
WhatsApp

Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputila su pismo međunarodnim organizacijama u BiH, a zbog promocije knjige ratnog zločinca.

“Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u prepunoj dvorani Doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru pokazuje da izjave Lidije Bradare, Sanje Vlaisavljević i Darija Kordića nisu samo vapaj pojedinaca ili grupe ostrašćenih nacionalista, već organizirani sistem koji je nastao u dvadesetim godinama i opstao unutar tog okvira.

Naši uporni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama i pojedincima nemaju za cilj spašavanje nas, već naš apel da takve grupe i pojedinci postaju opasnost za demokraciju u cijeloj EU. Već godinama upozoravamo da su ratni zločinci u svojim zajednicama glorificirani kao heroji – Šljivančanin podučava studente po Srbiji, na što se cijela Hrvatska zgražava, Valentin Ćorić promoviše knjige po Hrvatskoj i dijelu BiH pod kontrolom Hrvatske, na što se Hrvatska ne zgražava, već odobrava.

Fikret Abdić obučava unuke kako da nastave njegovim stopama. Za sve njih je zajednički nazivnik: presuđeni ratni zločinac! Ponovo pozivamo međunarodne i domaće zvaničnike da u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince.

Ovo nije samo naš vapaj, ovo je zakonska obaveza svakoga ko živi i radi u Bosni i Hercegovini! (Član 145a, Krivičnog zakona BiH), navodi se u pismu koje je dostavljeno Evropskoj komisiji, OHR-u, OSCE-u i UN-u.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA