Velika Britanija obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici: Među učesnicima princ Charles i Boris Johnson

427

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji ove godine će se održati online, navečer u subotu, 11. jula 2020. godine, putem video prijenosa.

Organizator komemoracije je Remembering Srebrenica. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će videosvjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnosti, piše Bosnia UK Network.

Neki od preživjelih će podijeliti svoje mučne i šokantne ispovijesti, a među gostima Nacionalnog obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici su i: Princ Charles, premijer Velike Britanije Boris Johnson, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, zatim kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i predsjednik Katoličke biskupske konferencije u Engleskoj i Walesu, glavni rabin Ujedinjenih hebrejskih kongregacija zajednice Ephraim Mirvis, bivši premijer Velike Britanije David Cameron, Lord Haag, bivši državni ministar vanjskih poslova Velike Britanije, Madeline Albright, bivša državna sekretarka SAD-a, Adama Dieng, zamjenik generalnog sekretara UN-a i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za sprečavanje genocida, Christiane Amanpour, čuvena novinarka koja je u ratu izvještavala iz BiH.