Velika pobjeda Turske i Vlade nacionalnog jedinstva Libije: Palo posljednje uporište Khalife Haftara

Nakon što je četrnaestomjesečna bitka za Tripoli okončana potpunom pobjedom snaga Vlade nacionalnog jedinstva Libije, odnosno nakon povlačenja vojske s istoka koju predvodi Khalifa Haftar, oglasila se i Turska koja je uveliko pridonijela tome da snage iz Tripolija slome opsadu. Turski predsjednik Erdogan poručio je kako će Turska nastaviti te još i pojačati podršku za Libiju

1556

Vijest o zauzimanju posljednjeg uporišta generala Khalife Haftara objavio je Mohamad Gununu, glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), koju priznaju Ujedinjeni narodi, a vojno podržava Turska u skladu sa međunarodnim ugovorom.

Nakon što su Haftarove snage prije nekoliko dana izgubile nadzor nad velikom vojnom bazom Al-Watiya, stotinjak kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija, odakle su napadale na libijsku prijestonicu evakuiravši na brzinu svoje snage pred naletom jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinstva (GNA), na čelu s premijerom Fayezom Al-Sarrajem, koja, pak, ima otvorenu vojnu i političku podršku Turske, iz Libije stižu nove informacije, koje govore o vojnoj prevlasti jedinica odanih Vladi nacionalnog jedinistva.

Snage GNA ušle su, naime, u zoru u grad Tarhunu bez borbe. Zauzimanje ovog grada simbolizira težak poraz za maršala Haftara, koji već više od godinu dana pokušavao zauzeti Tripoli.

Trupe GNA trijumfalno su ušle u grad u noći s četvrtka na petak. Mediji tvrde da ih je stanovništvo dočekalo s veseljem. Tarhuna, smještena 80 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je pozadinska baza snaga Khalifa Haftara za napad na glavni grad Libije. Te su snage već dva dana započele povlačenje na jug, a iza sebe su ostavile nekoliko vojnih vozila i municiju.

U Tarhuni je bio formiran posljednji bastion Khalifa Haftara u zapadnoj Libiji nakon povlačenja iz strateških gradova regije, kao i iz baze Al-Watiya, zatim s aerodroma Tripoli i južno od glavnog grada.

Zauzimanje Tarhune znači prekretnicu u libijskom sukobu. Time se završava napad maršala Haftara na Tripoli, koji je uz pomoć paravojnih proruskih snaga pokrenut 4. aprila 2019. godine.

Sukob u Libiji posljednjih mjeseci prati sve veća umiješanost stranih sila. Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je Vladi nacionalnog jedinstva postizanje uspjeha na terenu i preokret ravnoteže snaga.