SAFF

Više od 100 ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na grad Rafah

Facebook
Twitter
WhatsApp

Više od 100 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA u ponedjeljak ujutru, prenosi Anadolu.

Područje se nalazi na granici Pojasa Gaze s Egiptom, gdje je Izrael prisilio civile da se evakuišu, tvrdeći da je to sigurna zona.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova je “najoštrije osudilo masovne masakre” koje izraelske snage nastavljaju provoditi nad Palestincima, posebno nad raseljenim osobama.

“Izrael službeno nastavlja ciljati civile i prenosi rat na Rafah kako bi natjerao stanovništvo da se raseli pod granatama”, navodi se u saopćenju objavljenom na platformi X.

Hamas osudio izraelske ‘masakre’ u Rafahu kao ‘genocidne’

Hamas je osudio najnovije izraelske zračne napade na Rafah u južnoj Gazi, rekavši da oni predstavljaju “proširenje opsega masakra koje Izrael provodi nad našim narodom”.

“Večerašnji napad nacističke okupacijske vojske na grad Rafah… koji je do sada odnio živote više od stotinu mučenika, smatra se nastavkom genocidnog rata i pokušaja prisilnog raseljavanja koji [Izrael] vodi protiv našeg palestinskog naroda”, grupa je rekla u saopćenju za javnost.

Reporter Al Jazeere Arabic javlja da su sinoć u napadima na dvije džamije u Rafahu poginule najmanje 63 osobe.

Izraelska vojska je u nedjelju odobrila plan za kopnenu ofanzivu na Rafah.

Palestinci su potražili utočište u tom gradu, dok su izraelske snage izvodile napade na ostale dijelove blokirane palestinske enklave.

U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 28.000 Palestinaca.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA