Vlada SBK: 15.112 bivših boraca i članova njihovih porodica oslobođeni plaćanja zdravstvenih markica

1989

Plaćanja zdravstvenih markica u Srednjobosanskom kantonu (SBK) bit će oslobođeno 15.112 bivših boraca i članova njihovih porodica, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK, koja je usvojila Pravilnik o oslobađanju plaćanja dijela troškova zdravstvene zaštite boračke populacije.

Direktor Kantonalne uprave za pitanje boraca Esad Crnica kazao je Feni kako će za ove namjene biti potrebno oko 438.000 maraka, od čega će 250.000 maraka osigurati Uprava za borce, a ostatak Vlada SBK.

– Pravilnik će vrijediti do 31. decembra ove godine. Mi smo pripremili spisak osoba koje imaju pravo na oslobađanje od zdravstvenih markica, a za sve one koji su ih već platili, refundirat ćemo troškove – kazao je Crnica.

Od obaveze kupovine zdravstvenih markice, čija je godišnja cijena 29 maraka, oslobađaju se, među ostalim, nezaposleni ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih odlikovanja, demobilizirani borci, te njihovi supružnici, koji nisu u radnom odnosu, kao i djeca u dobi od 18 do 25 godina, ukoliko se školuju.

Izvor: Fena